Архив на публикациите

Бабинден е

Видяна: 22143 пъти

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари).
Професионалният празник на лекарите акушер гинеколози и на акушерките се чества официално от 1951 г.

В този ден се отдава почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България. В различни АГ-отделения и болници в страната ще се извърши ритуалът "поливане" - измиване на ръцете на акушерките.
Празнично честване ще има тази сутрин и в отделението по Акушерство и гинекология на УМБАЛ-Пловдив. Приветствие към колегите си ще поднесе началникът на отделението д-р Венцислав Демирев. Бебетата, родени през миналата година в бившата окръжна болинца, са 726.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които са помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките.
Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. И до днес на Бабинден се спазват някои от обредните обичаи и се празнува от по-възрастните с много веселие. /бнр

Публикувана на
21 Януари 2020 година