Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Може да глобят сладкарска фабрика за една муха, а за живеещи цигани в двора й!?

Видяна: 23600 пъти

Незаконно настанили се цигани на терен до фабрика за сладкарски изделия в село Кадиево застрашават санитарно-хигиенния режим на производството. Собственикът на цеха, в който работят 150 човека, днес подаде сигнал пред областния управител Дани Каназирева като поиска намесата на контролните институции и за първи път от 20 години огласи проблема.
Напрежението ескалира на 7-ми януари след голям пожар в ромския имот. Щети на предприятието огънят не е нанесъл, но пожарът е само част от рисковете, които 15-те роми създават от десетилетия.
Обитават 300 – 350 квадрата, образно казано на големината на два фургона, единият от тях изгоря. Те нямат канализация, тоалетна, вода, баня. Има малки деца, които не посещават училище, но получават помощи. Не плащат данъци. Всеки ден имаме спорове с тях за хигиената. И след пожара има опасност 150 човека и семействата им да останат без работа, защото няма кой да ги премести, разказва Христозов.
Фабриката, която работи за износ, притежава най- високия сертификат за качество, за което може да бъде глобено заради една муха. Така се стига до ситуация вътре да е чисто, а отвън като във филм на ужасите, допълни Христозов. Той е категоричен, че не проявява дискриминационно отношение към съседите - роми. Напротив - във фабриката му работят роми и представители на турския етнос.
Твърди, че е търсил съдействието на местните и държавни институции през годините, но до момента е получавал само съчувствие. /бнр

Публикувана на
21 Януари 2020 година