Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Обществено обсъждане на Проектобюджет 2020: Данъците в Пловдив били смешно ниски!

Видяна: 23320 пъти

Обществено обсъждане на Бюджет 2020 се проведе в понеделник вечерта в залата на Общинския съвет. Кметът Здравко Димитров беше довел със себе си всичките си заместници, за да говорят какви са приоритетите им през новата година, както и да отговарят на място на въпросите на гражданите.

Динко ПЕТКОВ
Най-напред градоначалникът направи кратко експозе, в което обяви, че Бюджет 2020 е на бюджет на стабилността. И посочи, че най-много разходи са предвидени за образованието – 45 процента от парите. „52 000 са децата в Пловдив. За тях грижата ще е най-голяма!“, заяви той
Новият икономически общински шеф Илия Кирчев обяви, че Общината ще разполага тази година с 343 млн. лева бюджет, от които 186 млн. лева са осигурени от държавата, а останалите са собствени приходи от местните данъци, такси, наеми и продажби. Не скри, че с по-голямата част от общинските приходи ще се отидат моментално за изплащане на договори, сключени от предишната градска управа, но нямало как това да не се прави. И той спомена, че най-много средства - 44,65 на сто - са предвидени за образование. Тези пари са заделени за заплати на персонала, издръжка на детски градини и училища, програми, техническо оборудване, ремонти. За социални дейности се дават 16,5 млн. лева, а за здравеопазването и за детски ясли - 17,5 милиона, за спорт – с 6,3 млн. лева. Културата ще се разпростира с 19,8 млн. лева, от които 2 млн. лева ще отидат за провеждането на събития от Културен календар.
„Данните са, че всеки ден само по Карловско шосе в Пловдив влизат 40 000 автомобила!“, стресна присъстващите с тази информация зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов.
Зам.-кметът по европейските политики и социални дейности Анести Тимчев съобщи, че Пловдив е на първо място в страната по брой на социални услуги – 53, ползвани от 16. 880 пловдивчани.
След презентациите на зам.-кметовете присъстващите на общественото обсъждане се включиха със свои коментари и предложения. Бившият районен кмет на „Южен“ Борислав Инчев уточни, че имал...43 предложения към проектобюджет 2020. Всяко от тях щял да предостави в писмена форма.
Кметът Здравко Димитров отново се включи, като помоли предлагащите да посочват в исканията си по възможност също и от къде да се вземат средства, за тяхното реализиране.
Воеводата Камен Шишманов напомни, че Пловдив е с най-големи успехи у нас в спортната стрелба, но в момента не разполага с база за развитието на този спорт. Не виждал да има предвидени пари за това в тазгодишния бюджет.
Гражданин пък изненадващо поиска по-високи данъци. Според него таксите, които се събирали били смешно малко, а събираемостта им и без това ниска.
„Виждам, че данък МПС в проектобюджета за тази година е 21 млн. и половина. Ако го разделим на 140 000 автомобила, това прави по 150 лв. на автомобил, т.е. 12 лв. на месец. Безумно ниска цена. Смешна е и таксата за смет – по 9 лв. на месец.Вие за чистачка на входа плащате повече – по 20 лв“, заяви пловдивчанинът. Изказването му веднага бе контрирано от пловдивчанка с думите, че тя отделила от джоба си общо 300 лв. за данъжи, заедно с такса смет.
Всички предложения на гражданите ще бъдат включени в протокола от общественото обсъждане и ще бъдат разгледани от градската управа.
сн. "Марица"

Публикувана на
20 Януари 2020 година