Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Цинизми и физически тормоз в Център за възрастни хора в Пловдив

Видяна: 37920 пъти

Брутално отношение към болни. За това сигнализираха близки на възрастни хора, настанени в Центъра от семеен тип за хора с деменция в Пловдив. На аудиозапис, разпространен от близък на една от обитателките на дома, се чуват скандални реплики, съобщи Нова телевизия.
Във въпросната институция за едно свободно място се борят 60 човека. Услугата е нова, за нея са изхарчени много пари по програма на социалното министерство и на общината. Но в крайна сметка настанените са подложени на физически и психически тормоз от страна на персонала.
На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена.
Тя е на 84 години, с демениця, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и, че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.
За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци. Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани - по преценка на болногледача, разказват действащи служители. Крият лицата си от страх да не бъдат уволнени.
Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел.
„Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана”, коментира Ангелова.
След поредното падане възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, и тя била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приеми, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.
Управителката на центъра Марина Тянева обясни, че за лечението на пациентите отговаря психиатърката - д-р Константинова. Според нея служителите на Центъра се грижат добре за хората. Оказва се обаче, че не е точно така. От записите на служебната оперативка, става ясно, че управителката е знаела и за това, че болногледачи си позволяват да удрят пациенти, както и да се държат грубо и цинично с тях. Освен, че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак сутринта. Случвало се и през деня- за наказание. Управителката на центъра отново отрича.
„Моята баба я заключват, въпреки че е неходеща. Аз това не го разбирам”, възмущава се Калинка Ненова.
На една от жените с деменция дори се спирал тока в стаята. За наказание болни се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спат и на минусови температури. Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно състояние. „Никой не може да ми отговори от кога е в това състояние. Аз го открих, че е със счупен крак. При положение, че от 3 дни не съм ходила при него, той може и от 3 дни да е така”, разказва тя.
Наскоро в дома починал мъж, защото сестрата преценила, че не се чувства добре от смяната на времето.
От Община Пловдив и от социалното министерство, по чиято шапка е центърът, започнаха проверки.
Болногледачите от Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция "Св. Георги", който са се държали брутално с възрастните, ще бъдат уволнени. Най-тежката мярка ще бъде предприета и спрямо директора на социалния дом Марина Танева, след като приключи проверката. Това обяви днес зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев.
Самата Танева е в планиран отпуск от три седмици. "Ще получа от нея рапорт днес. Тя ми каза, че не била информирана за извращенията", допълни Тимчев. Той се извини на болните и близките им от името на градоначалника Здравко Димитров.

Публикувана на
20 Януари 2020 година