Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Митрополията започна ремонт на Гръцкото училище

Видяна: 30640 пъти

Пловдивската митрополия стартира ремонт на бившото Гръцко училище, изграждането на строително скеле край сградата от южната страна на Джамбаз тепето вече е започнало, съобщава радио Пловдив.
Целта е да се обследва състоянието на покрива и стените на недовършеното здание, което от години стои изоставено на произвола на стихиите, обясниха от митрополията. От там твърдят, че имат всички необходими строителни разрешителни за ремонта.
Припомням, че миналата година бизнесменът Георги Гергов дари на Митрополията горните 2 етажа от сградата на Гръцкото училище, което се издига на южната страна на Трихълмието. Първите 2 етажа бяха собственост на реститутите Братанови, но след тежки преговори бяха откупени от Митрополията. Гергов придоби сградата в пакет с част от активите на Стария Пловдив преди 20 години. На мястото на дарения имот е била къщата, в която е живял княз Церетелев и която е изгоряла.
Намеренията на митрополията е да възстанови някогашното Гръцко училище и външно, и вътрешно, а Георги Гергов планира да построи църква в съседен имот, който притежава.

Публикувана на
17 Януари 2020 година