Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Общината ще привлича работници от Украйна и Молдова

Видяна: 52440 пъти

Общината стартира програма за привличане на служители от чужбина за нуждите на пловдивския бизнес. Кампаниите ще бъдат в две направления - връщане на етнически българи, главно от Украйна и Молдова, и на такива, които следват или работят зад граница, но имат желание да се завърнат в родината, разказа зам.-кметът по „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов.
Идеята е да се работи с дипломатическите служби на съответните държави, да се правят посещения на място и информационни кампании, допълни той. На първо време обаче от индустрията се очаква да определи потенциалните си нужди - профил на специалистите, образователен и квалификационен ценз и други специфични характеристики. Задачата е поставена на сдружение „Бизнесът на Пловдив“, където членуват 32 от най-големите и реномирани компании в града.
Тази кампания е насочена към украински и молдовски граждани от български етнически произход, които благодарение на изградената държавна политика на страната ни получават бърз и улеснен достъп до визи и разрешителни за пребиваване и работа в България, обясниха от сдружението.
При наличие на документи за български произход, които се издават от агенциите в чужбина, в срок от две седмици се издава лична карта за постоянно пребиваване. Издаването на този документ за самоличност позволява подписването на договори още на следващия ден, разказаха за улеснената процедура от „Бизнесът за Пловдив“.
Това е нещо съвсем различно от „синята карта“ за привличане на работна ръка от страни извън ЕС, чиято цена е над 500 лева, а издаването е доста тромава процедура.
По закон работодателят, който внася такива работници, трябва да им осигури заплата, не по-малка от 1,5 пъти от средната работна заплата в страната за последните 12 месеца.
Като начало кампанията ще е насочена към привличане на работници и служители за нуждите на производството и на аутсорсинга, допълни още Стефан Стоянов. И в двете направления Пловдив е с много силни позиции. /марица

Публикувана на
17 Януари 2020 година