Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Веска, удушила мъжа си, не иска да я пуснат на свобода

Видяна: 51078 пъти

Необяснимо поведение демонстрира счетоводителката Веска Хаджиева от село Труд, обвинена за умишлено убийство на съпруга си. 68-годишна жена, която е претърпяла тежка онкологична операция, категорично отказва да обжалва задържането си и ще чака присъдата в сливенския затвор.
Силвия БОНЕВА

"Възнамерявах да поискам по-лека мярка за неотклонение като домашен арест. Имаше големи шансове да я пуснат, тъй като на този етап на делото няма как да повлияе на свидетелите. Веска обаче ми заяви, че й било ужасно да пътува до Пловдив, и скъсах жалбата", обясни адвокатът й Орлин Търновалийски.
68-годишната жена е сред най-странните клиенти, които е имал в дългата си юридическа практика. Нямала никакви претенции, не се оплаквала от нищо. 4
По същия начин се държала и по време на брака си с Костадин, който я подлагал на физически и психически тормоз. За грозните сцени в семейството се разбра едва на съдебния процес.
Близките й подозирали, че Веска е жертва на насилие, тъй като често ходела насинена, но самата тя отричала пред тях.
"Оправдаваше се, че е паднала или се е ударила", казва племенницата й Атанаска. Според нея отношенията между Хаджиеви охладнели след смъртта на единствения им син през 2014 г. Веска се разболяла от рак на хранопровода и я оперирали. Мъжът й нито веднъж не я посетил в болницата. Дори предупредил Атанаска, че не иска в къщата си леля й. По тази причина племенницата я прибрала в дома си, докато се стабилизира.
Веска разказа в съда потресаващи случаи от брачния си живот с Костадин.
"Пребиваше ме по всяко време и за всичко. Веднъж ми удари шамар, след като го поздравих с "добър вечер", спомня си тя. Мъжът й я изгонил от семейната спалня и започнал да вкарва там любовницата си.
Една вечер тя спряла Веска на стълбите и й заявила, че трябва да се изнесе, защото къщата вече е нейна. Оказало се, че Костадин я й е приписал през 2017 г.
"Той беше баща на единственото ми дете. Дори след смъртта на сина ни не си тръгнах. Никой в родата ми не се е развеждал. Обичахме се. Не вярвах, че е прехвърлил на къщата на чужд човек", обяснява Веска. И продължавала да търпи обидите на Костадин.
Той започнал да заключва по всяко време вратата, за да не влиза жена му, когато си прави купон с компания.
На фаталната дата 13 януари 2018 г. Веска отишла до избата за ябълки, а през това време Костадин й взел ключовете и залостил портата. Отишла да ги иска. Той тъкмо се канел да влезе във външната баня. Заявил, че няма да й ги даде и я напсувал. Ударил я с налъм по главата и я зашлевил през лицето.
"Ръката ми впоследствие посиня цялата и се поду", описа в съда Хаджиева.
Двамата се сборичкали, при което огледалото се строшило. Парчета от него се забили в крака на съпруга й и лиснала кръв. При схватката паднали на земята. Тогава тя го стиснала за шията.
"Исках само да се защитя. И през ум не ми е минало да го убивам", кълне се жената.
Според събраните доказателства, след като мъжът й издъхнал от задушаване, тя е избърсала с кърпа кръвта по плочките на банята. Версията й е, че е оставила съпруга си жив. Дори й казал да се маха.
На следващия ден отишла на работа, а приятел на Костадин дошъл да го търси, тъй като не отговорял на телефона си. Открил го гол и безжизнен на пода в банята.
Екипът на Спешна помощ констатирал, че е мъртъв от часове. Първоначално лекарите сметнали, че се касае за нещастен случай. Външни белези от насилие липсвали. Аутопсията обаче направила изненадващо разкритие - счупване на щитовидния хрущял.
"Подобна травма не може да бъде получена от падане, а единствено при стискане на шията. Смъртта е мъчителна, защото не настъпва веднага, а минути по-късно", уточняват съдебни медици.
Адвокатът Орлин Търновалийски ще пледира, че престъплението е извършено при превишаване на пределите за неизбежна отбрана.
Прокурорът Илияна Джубелиева поддържа обвинението за умишлено убийство.
Очаква се присъдата да бъде произнесена през февруари след изслушване на назначената съдебно-медицинска експертиза. Вещите лица трябва да опишат положението, в което са били Костадин и Веска в момента на сборичкването, и да отговорят на въпроса какви травми са си нанесли един на друг.
Жителите на Труд следят процеса. Те още не могат да повярват, че крехка жена като нея е убила съпруга си, който е бил доста по-едър. Описват я като кротка, търпелива и изстрадала. Смъртта на сина й я е съсипала. Спряла да се усмихва и да се вижда с приятелки. Затворила се в дома си, където пък Костадин я ругаел и биел.
"Явно толкова я е тормозил, че й е дошло до гуша. Въпрос на време е било да се случи нещо лошо", смятат местните.

На снимките - Веска Хаджиева в съда и къщата на Костадин в с. Труд, където се е разиграла трагедията.

Публикувана на
17 Януари 2020 година