Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Абитуриентка от „Ана Май“ по-люта от лорд Минчев

Видяна: 130480 пъти

Модната гилотина на лорд Евгени Минчев няма милост за никого. Такава е и абитуриентката Венета Атанасова. С допълнението, че тя е по-люта от паркетния лъв. Ученичката от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“ е сред призьорите в състезанието „Млади таланти в модата“ и острието й е винаги наточено, когато става дума за това кой как е сгафил с тоалета си.
Ина ВАНГЕЛОВА

Поп певицата Дара със сигурност няма да иска да прочете следващите редове, защото Венета я посочва като недоразумение номер 1 в модата. „Като избягала от цирка е“, отсича дванайсетокласничката. Тя била конкуренция на всеки папагал, защото комбинацията на десените за нея е като висша математика за тризначки.
Вероятно тапицерия на диван от дома на стара мома с рояк котки би изглеждал по-добре от която и да дреха на тийн идолката Сузанита. Венета е втрещена от всички нейни фешън прояви, в които повечето случаи панталоните имат минималистичен вид и са сведени до размерите на прашки. Долнобузието й е защитено от твърде малко плат и добре правела, че поне в сезона на настинките не се развява така и по улиците. „Николета Лозанова и Сузанита са един дол дренки“, категорична е пловдивската модна екзекуторка. Смятащата се вече за голяма звезда щерка на Орхан Мурад била по-младият клонинг на вечно навирилата голо дупе плеймейтка и вероятно, ако имаше фешън полиция, двете щели и да търкат наровете в една обща килия. Снимките им с някакви дрехи по тях трябва да се впишат в Червената книга, защото хич ги няма. Някакъв плат под формата на изрязани бански костюми се вижда от фотосите от почивката на Ни Ло с Ники Михайлов във Виетнам. „Самите модели са добри, но тя винаги изглежда вулгарна и нахална. Гола вода е!“, безмилостна е Вената. Смята, че нито една нейна връстничка вече не се впечатлява от подобни изцепки, а напротив, възхищават се на стилни девойки като певиците Десита и Лидия. Най-добрите им визии включвали бюстиета и къси панталонки, които били хит сред ученичките.
Цветелина Янева пък е тоталният фешън терминатор, която въобще не си играе на модни шикалки, a се заявява като иконичен образ с всяка своя снимка в инстаграм. Цветето на поп фолка демонстрира градски шик и едновременно с това визия на италианска благородничка, която е пристигнала за гала спектакъл на оперната ни прима Соня Йончева.
„На Джулиана Гани също не може копче да й кажеш. И одеяло да облече й отива. Като бременна беше още по-красива!“, възхищава й се зрелостничката от „Ана май“. Специално внимание обръща как е облечена на изписването след раждането. Мис Силикон е заложила на черното, което на пръв поглед не дава много поле за импровизация, но блестящите й кецове вдигат левъла на тоалета и доставят естетическа привилегия за очите. „Много са сладки с бебето, но според мен още повече й отива комбинацията от къси панталони, блуза и небрежно преметнат шал. Всичко в синьо и без никакви деколтета. Така се разхожда в мола“, хвали я Венета.
Стил и класа демонстрирали също повечето преподавателки от „Ана Май“, дава пример младата дизайнерка. Г-жа Ангелина Гюрова впечатлявала с голямата си колекция от шалове. Обикновено ги носела наметнати. Ако е със синя блуза и дънки, шалът с червени цветя е акцент. Г-жа Томова пък можело да бъде сбъркана с ученичка, защото предпочитала типичната тийн линия. Често избирала блузи с пайети, не се притеснявала и да е по-спортна с маратонки. „Другата жена, на която се възхищавам, е майка ми. Вечно натокана, с големи тежки обеци, подходящ грим. Жена, която да си тежи на мястото“, отсича новото модно гуру под тепетата.
Професионалната гимназия са завършили прабаба й, баба й, а майка й не е приета за една стотна. Затова в рода им въодушевлението, че Венета продължава традицията, е голямо. Въпреки че има редица награди, обаче, гимназистката смята да се подсигури с още една професия - начален учител. „На децата от първи до четвърти клас още им се учи, след пети клас не може да ги събереш от кафетата, затова задължително начална педагогика“, въздъхва Венета. Именно в даскало, но вече от другата страна, ще носи и определено най-стилните за нея тоалети, които включват полите тип „молив“, красива риза, сако и висок ток, завършва модния си разбор тийнейджърката.
В професионалната гимназия по облекло няма въведени униформи, но тийнейджърката е един от поддръжниците на идеята това да се случи. Причината е отново това да не се парадира с пари и марки. „На училище сме половин ден, после има достатъчно време който иска да показва собствената си индивидуалност, ако се смята ощетен“, заключва бъдещата госпожица Атанасова.
За 12-те години зад чина пловдивчанката съжалява единствено, че така и не й провървяло с изучаването на езиците. Колко обаче ще й са необходими осъзнала, когато гостувала на баща си в Австрия. „Когато баща ми излезе по работа, изрично ме предупреди на никого да не отварям, защото няма да мога да се оправя. Малко по-късно кой си мислите, че дойде? На вратата – полиция“, забавлява се девойката. Тук българската находчивост си казала думата и Венета се разбрала с униформените с гугъл преводача. „Аз им пиша, после те ми пишат. Оказа се рутинна проверка, защото в района имало много чужденци“, разказва тя и си зарича преди матурите да си даде нов шанс с езиците.

Публикувана на
17 Януари 2020 година