Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Повече пари гласуваха за култура

Видяна: 29219 пъти

Общинските съветници гласуваха културният календар на събитията в Пловдив през 2020г. За програмата са осигурени 2 млн. лева. Сумата е завишена с 250 000 лева в сравнение с предходната година, когато градът беше Европейска столица на културата.
Провеждането на традиционните фестивали се запазва, като предвидените суми за Международен фолклорен фестивал са 110 000 лева, за Есенен салон на изкуствата - 40 000, за Сцена на кръстопът - 52 000. 6000 лв. пък е подпомагането, което ще отиде за Европейската нощ на музеите. Освен това ще има и нощ на литератуата – за нея са предвидени 1500 лв.
Почитането на паметта на загиналите в Народния съд да бъде записано в културния календар на Пловдив предложи Йордан Иванов от Демократична България по време на сесията. Съветниците обаче го отхвърлиха. Преди гласуването той уточни, че сумата от 400 лв. за отбелязане ще бъде поета от партията. "По този начин се надяваме, гласуването да бъде изцяло идеологическо. Управлението може да даде знак, че са дясноцентристки", коментира Иванов. " Ако го включим в календара, означава, че трябва да включим в него и 1923г. убийството на кмет и общински съветник, които са легитимно избрани", контрира Николай Радев от БСП. Според него културният календар трябва да включва обединяващи дейности, а не разединяващи.
По предложение на Ангел Иванов бе прието да се направи промяна във формулировката на две събития. Така вместо "тържественото отбелязване" на смъртта на Васил Левски и на Христо Ботев ще бъде заменено с "почитане паметта". Освен това съветниците включиха в културния календар и 3-те основни мюсюлмански празника, един арменски и Илинденско-преображенското въстание. /марица

Публикувана на
16 Януари 2020 година