Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ресторантьорите ще протестират

Видяна: 28914 пъти

Пловдивските ресторантьори стягат протест. Първата стъпка е символична - да се поставят надписи „Протест” на заведенията. Втората обаче е кардинална – бизнесът ще затваря местата за хранене за по един ден. Ако и това не даде резултат, ще има многолюдно недоволство пред община Пловдив.
Това съобщиха от регионалната структура на Българската асоциация на хотелиери и ресторантьори /БХРА/. Те са убедени, че ще бъдат подкрепени от целия персонал на ресторанти, кафенета, сладкарници и барове. От години те се борят да се намали ДДС-то за техния бизнес. В повечето европейски държави ставката върху хранителните продукти е по-ниска, отколкото в България. В Румъния ДДС-то е 5 %, в Гърция е 12 %. Съсипва ги и нелоялната конкуренция в сивия сектор на тези, които не са регистрирани по ДДС, който могат да работят на по-ниски цени, тъй като крайният клиент заплаща 20-те процента, но те – не.
Бизнесът със заведения счита, че върху него има административна бухалка. Зрелищните специализирани полицейски операции, затварянето на обекти от НАП заради най-малкото нарушение, затрупват ни непрекъснато с нови наредби и изисквания, изброяват проблемите от бранша. В сега действащия Закон за туризма има редица неизпълними условия, които създават корупционна среда. Например – заведение с над 50 места трябва да има задължително 4 отделни тоалетни. марица

Публикувана на
14 Януари 2020 година