Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Зико се зае с наводнените блокове в „Столипиново“

Видяна: 27160 пъти

Кметът Здравко Димитров възложи да се създаде експертна група, която да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема с наводнените блокове в квартал „Столипиново“. „Проблемът е много сериозен и никой до момента никой се заемал с неговото разрешаване.“ заяви той след срещата си с районния кмет на „Източен“ Иван Стоянов.
По думите му институциите дълго време са си прехвърляли топката, но дългосрочни решения не са намирани. „Хората живеят в изключително лоши условия, което е недопустимо през 21 век. Като кмет предприемам конкретни мерки, които да сложат край на тази десетилетна сага с наводненията в района на улиците „Сокол“ и „Батак““, коментира още градоначалникът.
Експертната група ще се оглавява от районният кмет на „Източен“, в нея ще влязат експерти от кметството и ОП „Жилфонд“. Те ще извършат обследване на засегнатите жилищни блокове, на състоянието на ВиК мрежата, да становят наличието на общи и индивидуални водомери и дали има нерегламентирано използване на вода.
Краткосрочните мерки ще бъдат насочени към изготвяне на експертна оценка, а дългосрочните предвиждат цялостно саниране и обезопасяване на сградите. Ако те са напълно компрометирани и създават опасност за живота на хората, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни блокове. Общината ще отреди терени за тях.
Експертна група ще търси най-целесъобразният начин за финансиране – привличане на европейски средства, държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка.

Публикувана на
14 Януари 2020 година