Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Върховният съд обяви за невинен Цар Киро за душене и плюене на журналисти

Видяна: 42040 пъти

Върховният касационен съд оправда Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, по обвинението за хулиганство заради нападение над двама журналисти. По това дело култовият цигански велможа беше осъден на 8 месеца затвор, но върховните магистратите отмениха присъдата и го оневиниха, защото приеха, че пострадалите репортери са го провокирали.
Провокация, според тях, е в това, че те са започнали да го снимат на улицата, без да има причина. Действията на Цар Киро ескалирали и действията му доведоха до повдигане на обвинение. Той бе подведен под отговорност за дръзко и изключително цинично хулиганство, което е и опасен рецидив.
Инцидентът е от юни 2014 г., когато двама журналисти отишли да снимат пред дома му. Те са получили сигнал за скандал с негова съседка. На мястото заварили бай Рашков спокойно да разговаря с друг човек. Започнали да го снимат, при което той се ядосал и ги нападнал. Започнал да души единия, който запазил професиолното си самообладание и казал на колежката си да снима случващото се. Тогана Цар Кипо опитал да я заплюе. Двамата журнаристи си тръгнали и подали сигнал на тел. 112.
Рашков също се оплакал в полицията, че бил тормозен от тях. Получил предупреждение от служители на МВРР. Година по-късно обаче бе обвинен в хулиганство и пратен на съд. Делото се проточи 3 години и чак през 2018 г. районният съд в Пловдив го оправда, но го глоби за дребно хулиганство.Година по-късно обаче окръжните съдии отмениха присъдата и осъдиха Рашков на 8 месеца затвор.
Според състава на Висшия касационен съд с председател и докладчик Николай Дърмонски, Окръжният съд е преекспонирал изводите си за дръзко и цинично хулиганство. В решението се посочва, че не е доказан поводът двамата журналисти - Радко Паунов и колежката му Драганова, да се озоват пред дома на подсъдимия, където според подадения им сигнал той се бил саморазправял с някого. Именно от техните показания обаче става ясно, че при пристигането им на посоченото място обстановката била спокойна и Рашков просто разговарял с един човек.
„Оттук нататък непристойното му поведение се обяснява от заснимането му без предупреждение от свидетеля Паунов, на което Цар Киро се противопоставил и след двама неустановени по делото младежи опитали да го спрат, последвало "душенето" му, а след призива му към свидетелката Драганова да снима какво става с него - и до опита за заплюването ú от подсъдимия", пишат върховните магистрати.
Върховните съдии са на мнение, че в случая е ставало дума за дребно нарушение, което се наказва само с глоба по Указа за борба с дребното хулиганство, както е сторил първоинстанционният съд.
Дейността на журналистите изисква спазването на определена етика, при което следва да се съобразяват с основните права на гражданите, да не навлизат безпричинно в личната им сфера, подлагайки ги на психически тормоз и превръщайки ги в жертви на собствените им действия“, се казва още в решението на съда. От него става ясно, че в крайна сметка Рашков няма да бъде дори глобен за дребно хулиганство, тъй като абсолютната давност е изтекла още преди година.

Публикувана на
13 Януари 2020 година