Новина от категория България
Архив на публикациите

Таласъми нахълтват в домовете ни и вият като зазидани жени

Видяна: 30840 пъти

Ще има ли още оставки? Кого ще предложи ВМРО за министерското място на арестувания Нено Димов? Стабилна ли е уравляващата коалиция? Какво ще стане с вота на недоверие, поискан от БСП? Ще изкара ли мандата кабинета „Борисов 3“? Ей такива неща вълнуват набързопроизведени професори, появяващи се всяка сутрин по телевизора.


Д-р Димитър ПОПКУТЕВ

Истински таласъми, ви казвам, нахълтват в домовете ни и вият като зазидани жени*… Как не се наситиха да се любуват на себе си, как не си омръзнаха, как не помислиха, че досадиха ужасно. Проф. Антоанета Христова, доц. Татяна Буруджиева, проф. Мария Пиргова, всичкознаецът Георги Харизанов и още неколцина. Ако убият някого – цъфва Ботьо Ботев, прочул се с не едно неразкрито престъпление (убийството на Илия Павлов, на Андрей Луканов, тройният убиец от кв. „Гео Милев“ и пр.) Аман, би изревал всеки нормален човек, но такива не останаха.
Няма никакво значение, че някакъв ръб ще смени Нено. Никакво, защото нищо няма да се промени…
Проблемите са други. Например, защо за министри често се назначават семпли, неможещи хора. Поста ги прави арогантни, но от друга страна безполезни, вредни и опасни.
Водната криза е доказателство за това. Три министерства не са успели да предугадят, овладеят и решат проблема…
А Кирил Ананиев? Измъкнаха го от финансовото министерство и го бучнаха в здравното. Министър. И резултатът е плачевен. Управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев го каза вчера много ясно: умишлено завишаване на цени на лекарства, ненормално голям брой болници, манипулации с решаване проблемите на медсестрите и пр. Когато бюджетар поеме здравеопазването – резултатите са такива..
Затова над 2 млн българи избягаха от родината. 1,4 милиона живеят под чертата на бедност. Живеем най-кратко, умираме най-често, боледуваме най-много. Но пък имаме два атомни реактора в найлони на склад, полагаме по 5-7 км газопровод на ден, играем хора за Гинес, евродепутатките ни се омъжват за заможни западняци, членуваме в НАТО и ЕС, но лъскаме... чепиците на Путин. Най-бедни сме, но с най-лукс управници. Това е бедна България за разлика от богатите държави.
Делим се на две категории: едните летят и ги лекуват в лукс, за останалите - таласъми всяка сутрин… Да бяха поне голи, по-екстермо щеше да е.
Един ден небето ще се стовари върху нас, да не се чудите защо.
*таласъм - зъл, невидим дух, произлизащ от зазидана жена, която плаче, вика или пее, според български народни поверия.
фрогнюз, със съкращение, заглавието на Пловдивмедия

Публикувана на
13 Януари 2020 година