Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Как градската управа щеше да хлътне с над 5 млн. лв. неустойка за Колежа

Видяна: 23680 пъти

Във връзка със създалото се напрежение сред обществеността след прекратяването на концесията на стадион „Христо Ботев“ по взаимно съгласие, включително публикации в медиите за нарушен обществен интерес и нанесена вреда на община Пловдив в размер на 1 милион и 600 лева, от новия областен управител Дани Каназирева е извършена проверка на цялата документация на концесията на стадион „Ботев“ от учредяването й през 2013 година до прекратяването й през декември 2019 година, стана ясно днес на нейна среща с феновете на „Ботев“ и Локо.
Истината е, че при така подписан договор, ако община Пловдив беше избрала да развали договора по вина на концесионера, а не по взаимно съгласие, концесионерът, има правото да получи обезщетение в размер на вложените инвестиции към датата на прекратяване на договора, а именно 6 576 500 млн. лв, обяви Каназирева. Освен това можешл и да упражни право на задържане върху построеното до приключване на съдебните дела и по този начин да блокира инвестирането в обекта за неопределен срок.
От своя страна Община Пловдив също е щяла да има право на обезщетение за всички причинени вреди и пропуснати ползи и 10% обезщетение от размера на неизпълнените инвестиции. Неизпълнената част обаче е 7 505 996 лв, като 10 % от тази сума 750 000 лв., съобщи тя. Според нея градската управа можеше да претендира само да дължимите концесионни възнаграждения от 2013 г. да 2019 г. , заедно с лихвите за забавата им. Приблизително това правило общо за седемте години 398 000 хил. лв. и лихви 50 000 лв – общо 450 000 лв. Но няма право да претендира като пропусната полза размера на концесионното възнаграждение, което би получила за останалия период на концесията от 2020-2048г., когато изтича 35 годишния срок. По тези сметки Общината трябвало да търси обезщетение в общ размер на 1 200 000 млн. лв.
Но в същото време концесионерът ПФК „Ботев“ АД щеше да има право да получи невъзстановените инвестиции по пазарна стойност - 6 576 500 млн. лв. и да упражни право на задържане върху стадиона до изплащане на обезщетението.
При прихващане на двете задължения: 6 576 000 млн. лв за концесионера и 1 200 000 млн. лв за общината, се получава, че градската управа щеше да дължи над 5 млн. лева. И да се окаже длъжник с блокиран и недостроен стадион за неопределен срок, констатира Дани Каназирева.
„Разбирам притесненията на привържениците и на двата клуба. Те изцяло се съвпадат и с моите. Искам единствено да не остават съмнения за нарушен обществен интерес, но при така подписан договор единственият вариант в полза на Пловдив, е прекратяване му по взаимно съгласие, в противен случай Пловдив и данъкоплатците щяха да бъдат ощетени с милиони.“, заяви тя. И добави: „Без значение кой на кой отбор симпатизира, аз вярвам, че нито един пловдивчанин не иска да вижда един недовършен строеж в центъра на града ни. Сигурна съм, че разумните привърженици, на който и да е отбор, не търсят конфронтация, а се опитват да защитят интереса на клуба си. Аз уважавам това, така и трябва да бъде“.

Публикувана на
13 Януари 2020 година