Новина от категория България
Архив на публикациите

„Имам 100 млн. лв., недосегаем съм!“

Видяна: 73880 пъти

Притежавам 100 милиона лева в имоти и банкови сметки. Никой не може да ме пипне с пръст, недосегаем съм”. Това разправя арестуваният за източването на личните данни на 5 млн. българи от сървърите на НАП бизнесмен Иван Тодоров, шеф на хакерите в „ТАД Груп”, докладва ексклузивно пред Lupa.bg наздирател, който съблюдава за реда в ареста на софийския булевард „Г.М. Димитров”.
На 5 декември Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста собственика на „ТАД Груп”. 41-годишният варненец е обвинен в подбудителство за кибертероризъм за атаката срещу НАП и се намира в ареста с най-тежката мярка за неотклонение от лятото.
Хакерът има и друго обвинение - за организирана престъпна група с користна цел, на която е ръководител, смята прокуратурата. В нея участници са търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.
През юли базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати. В края на месец август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. НАП оспори наказателното постановление. В парламента беше създадена Временната комисия за проверка на източването на данните от приходната администрация.
Според нашия източник милионерът раздавала тлъсти рушвети, за да си осигури по-комфортно пребиваване зад решетките. „Освен това се хвали, че скоро ще се измъкне от кашата с НАП. Хора от неговия калибър нямало как да бъдат осъдени, защото били големи работодатели и държавата ги пазела”, чуди се служителят на охранителят от Националното следствие на бул. „Г.М. Димитров” в София.
Допълнително увереност в скорошното избавление наливал фактът, че Иван Тодоров бил един от учредителите на управляващата партия ГЕРБ в район „Приморски“ във Варна. От 2010 г. обаче Тодоров не е заплащал членския си внос и поради тази причина и в съответствие с партийния устав членството му било прекратено.
Покрай драмата с НАП стана ясно, че в миналото собственикът на „ТАД Груп” отново имал проблеми заради киперпрестъление. Предишното разследване срещу Иван Тодоров е от 1997 година.
Тогава варннецът е един от заподозрените за източване на кредитни карти. В този период Тодоров имал заведение. Съмнението било, че с пари от източени карти е купувана техника от САЩ. Участието му обаче не било доказано. Години по-късно бизнесът му с ресторанти разцъфтява. Преди повече от 10 години прави и солидна инвестиция, като се сдобива с разрешително да поеме франчайза на международно верига за сандвичи „Събуей”.
Проверката на Lupa.bg в Търговския регистър показа, че към днешна дата Иван Тодоров е собственик на 25 фирми за управление на хотели и кръчми.лупабг

Публикувана на
11 Декември 2019 година