Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Най-горчивата торта за държавата е от...сладкарници „Неделя“

Видяна: 38160 пъти

Фирма "Х" натрупва 50 хиляди лева оборот, но не е декларирала и платила нито лев от данъка за печалбата си. НАП решава да направи проверка на активите, пасивите и оборотите. Но на следващата сутрин фирмата "Х" се е превърнала във фирма "Y". Така най-общо изглежда схемата у нас с цел избягване на налози и налагане на крупни загуби за икономиката. И под която работи една от най-известните сладкарници у нас - "Неделя".
Може би най-тлъстата измама с цел щавене на държавния бюджет идва от сладкарския бизнес. Една от популярните вериги за производство на торти и тяхната консумация в тузарски имоти из цяла България - "Неделя", където най-евтиното парче, при това от цял сладкиш, е около 3 лева, жили хазната вече близо 20 години чрез над 600 фирми.
Всички те са вписани коректно в Търговския регистър като ДЗЗД-та и ту излизат от активност, ту отново са пуснати да въртят оборота на култовите сладкарници. Размерът на печалбата, неофициално, е в размер на няколко милиона годишно. За оборота няма данни. Имената на всички фирми са производни от всякакви думи и комбинации между тях, а единственото общо помежду им (при това не винаги) е седалището на фирмите.
Собственикът и основател на веригата Георги Минчев, който започва бизнеса си в мътните ранни години на прехода, към днешна дата управлява "само" около 200 от тях. Останалите са поверени на съпругата му Радослава и децата им Здравко и Атанаска, както и на техните свързани лица. Обикновено "новата" фирма, която трябва да прехвърли оборотите и осигурените лица, започва с вписване с капитал от около 100 лева.
При "набъбването" й до около няколкостотин хиляди лева тя веднага се спира и на нейно място се появява нова с подобно име, но на друг адрес, с други управляващи лица, понякога в съдружие с предишните, но никога с еднакви данни за собствеността Със свързаните лица зад имена като "Изтогевит", "Изтокбан", "Изтозем", "Вигемел", "Винедел", "Симил", "Сидикрас", "Леситом" и т.н., все пак лъсват инициалите или адресите на собствениците на сладкарници "Неделя". Очаквано, от там отказват коментар, а преди месец семейство Минчеви твърди, че всичко в сладкарския им бизнес е изрядно така, както било в тортите им.лупабг

Публикувана на
10 Декември 2019 година