Новина от категория България
Архив на публикациите

Грипната епидемия идва в края на януари

Видяна: 20252 пъти

Грипната епидемия закъснява заради топлата есен. Тя се очаква в края на януари – началото на февруари. Това съобщи пред „Монитор“ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. У нас все още не е изолиран щам.
По думите му в момента противогрипни ваксини отново няма. „Тази година има повишен интерес, почти двойно повече се имунизират спрямо предишни години. От заявени 160 000 дози за свободния пазар и 120 000 по програмата за възрастните хора, те свършиха“, поясни главният здравен инспектор.
Според д-р Кунчев няма краен срок за поставяне на противогрипните ваксини. Той поясни, че имунитетът се развива за три седмици. „Дори при стартирала епидемия имунизацията може да предпази – всичко зависи от времето на заразяване“, каза той. По отношение на санитарните маски поясни, че те предпазват не повече от четвърт час, тъй като се овлажняват при дишане и стават безполезни.
Четири грипни щама и от двете групи – А и Б, ще ни ударят тази зима. На тези от група А много по-ефикасно действат антивирусните лекарства, отколкото вирусите от Б група, заявиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания.
„Бризбейн 2018 и Канзас (група А) удрят белите дробове, дихателната и централната нервна система. За разлика от тях, при Пукет и Виктория (група Б) заболяването е по-продължително. Основната причина е, че при тях антивирусните лекарства действат много по-слабо. От тези щамове много по-уязвими са хората с проблеми в дихателната система и диабетиците, те са и по-податливи към тях“, каза директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. Специалистът уточни, че независимо дали грипът е от група А или Б на първо място опасността е за бременните, възрастните хора и тези с хронични заболявания.
Според прогнозата на доц. Ангел Кунчев се очакват повече случаи на заразени с Бризбейн и Виктория, тъй като те са сравнително нови и хората нямат създаден по-силен имунитет към тях.
Проф. Кантарджиев пък поясни, че на 10 000 болни от грип един може да развие мозъчно възпаление. Сред 3000 заразени при един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да доведе до дихателна недостатъчност.
Грипът настъпва с различна степен всяка година. Този епидемиологичен модел отразява променящия се характер на антигенните свойства на грипните вируси и последващото им разпространение зависи от множество фактори, включително предаване на вируса и чувствителността на населението. монитор

Публикувана на
10 Декември 2019 година