Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Босът на ПИМК за бунта на гражданите в Кючука: „Дал съм 160 000 евро само за проекта, как да не строя!“

Видяна: 20160 пъти

Без конкретен резултат приключи днес срещата при кмета Здравко Димитров в общината между протестиращите от Кючук Париж и инвеститора на строежа до Юбилейния блок. „Предложихме на хората да облагородим цялото място около строежа със зелени площи, алеи и пейки и детска площадка. Мястото и без това не е пипано от 30 години“, заяви след срещата Илиян Филипов от фирмата инвеститор ПИМК. Той пое ангажимент строителството да спира от 14 до 16 ч. и да се работи само в събота през почивните дни. Както и да осигури машина, която да чисти боклука.

Катя КАЗАКОВА
От инициативния комитет на протестиращите, обаче, заявиха, че не са удовлетворени. „Ще предадем на хората какво предлага ответната страна. Нека останалите 1400 да кажат дали са съгласни или ще продължим с протестите“, заяви председателят на инициативния комитет Димитър Колев. „Лично аз не съм съгласен там строителството да продължи“, каза друг представител на засегнатата страна пред репортера ни.
Инициативният комитет на разбунтувалите се срещу застрояването са подали сигнал в Специализираната прокуратура и очакват спиране на строежа на многоетажната жилищна сграда. Те допускат евентуално по-ниско строителство на по-малка площ, но след проверка на Общия устройствен план на Пловдив. „Ако хората не приемат предложението на фирмата инвеститор, готов съм да продължим спора в съда“, заяви адвокатът на протестиращите.
Позицията на собственика на фирма ПИМК пък заяви своята позиция:
Искам да кажа на протестиращите, че аз съм закупил този терен преди два месеца. Юридическо дружество обследва терена и получих 100 % уверение, че всичко е законно. Според мен тази инвестиция е абсолютно законна. Няма абсолютно никъде нарушена законна процедура по този инвестиционен проект и напълно разбирам гражданите, но искам и те да разберат, че когато един инвеститор провери лично дали всичко е законно и е заложил някаква инвестиция – няма как просто, че някой иска нещо, едно или друго, ние да нарушаваме закона или да правим каквото и да е, обясни бизнесменът. Внесъл е в Община Пловдив и в районното кметство на „Южен“ проект.
„Аз съм предложил в Община Пловдив в районното кметство на „Южен” да направим една голяма детска площадка с алеи в междублоковите пространства, които да са пешеходни алеи, с висока растителност. И съответно всичко това да бъде изградено за наша сметка, като някакъв компромисен вариант. Но до момента аз не виждам какъв друг компромис мога да направя. При положение, че 160 хиляди евро струва само проектът на тази жилищна сграда. И всяка една промяна означава, че този проект го хвърляме в коша и съответно трябва да се прави нов проект. И аз питам протестиращите - кой би платил това нещо? Как да заменя този терен, когато в него вече има инвестирани доста пари? Как? По какъв начин? Ако някой компенсира тези пари, няма проблем. Да не говорим, че вече има продадени жилища в тази бъдеща кооперация. Кой ще компенсира тези неща?.“, пита босът на ПИМК.
Според кмета Здравко Димитров топката е в хората. „Все пак тази среща е една стъпка напред. Не може двете страни да си говорят чрез медиите. Няма смисъл от излишно напрежение. Аз не съм издавал строително разрешение. То е напълно законно, както и ПУП-ът, който е влязъл в сила още през 2005г.“, заяви кметът.

Публикувана на
09 Декември 2019 година