Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Топ хакерът Кристиян с нов удар

Видяна: 25960 пъти

Сваляне на пиратски програми за милиони и гледане на извратено порно. Тези тежки обвинения отправи към държавните чиновници хакерът Кристиян Бойков, който е обвиняем за фактическото хакване на сървъра на НАП и разпространение на личните данни на хиляди българи в интернет пространството.
Пловдивчанинът, който е следствен по дело за кибертероризъм, нанесе нов удар върху държавата, докато шефът на фирмата му "ТАД груп" Иван Тодоров е в ареста. Използвал специален софтуер, с който засича торент протоколите на компютрите в държавната администрация. По думите му и според представените от него скрийншотове на свалените програми, сред тях са множество пиратски версии на платени професионални софтуери, както и изобилие от порно. За нерегламентирания достъп до тези данни, младежът се похвали днес в социалните мрежи.
"Градивно пиратство... Или иначе казано как половината държавна администрация използва пиратски софтуер и съдържание, което нарушава авторските права на сумати компании. (...) Наистина не знам кое е по-тревожно – това, че се сваля и използва пиратски, т.е. незаконен софтуер за стотици хиляди левове или това, че държавните чиновници гледат извратено порно на работните си места", пише Бойков.
По неговите думи компютрите, чиито протоколи са прихванати са собственост на "Информационно обслужване" AД, Министерство на Транспорта, Министерство на отбраната и много други държавни структури. Бойков обаче бърза да се оправдае, че тази информация е публична, т.е. не е използвал престъпен способ, за да се добере до нея.
"За тяхно голямо съжаление, има как да се направи софтуер, чрез който може да се прави регулярен мониторинг на Bittorent протокола (протоколът, който всички ние използваме, за да теглим торенти от интернет). Този протокол е публичен, документацията и информацията също", пише Бойков.
Хакерът обяснява, че кратък 30-дневен мониторинг изобилства от сваляне на версии на Windows, софтуери на Microsoft, Adobe и Google. Сред пиратските програми преобладават и филми за възрастни, а и такива, които дават по кината.
Това, което буди размисъл у младежа и провокира дискусия е, как е възможно свалянето на подобни софтуери от държавни структури, които харчат милиони за обществени поръчки за закупуване на лицензирани софтуери. лупабг

Публикувана на
06 Декември 2019 година