Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Не плащайте кеш за стаж!

Видяна: 18300 пъти

Неправомерни пенсии в Пловдив са се плащали не от 2013-та година, а за период от близо 20 години. Установени са случаи на такива пенсии от 1999-та, 2000-та и 2001-ва година. Това съобщи Розалия Джинева, директор на Териториалната дирекция на НОИ в Пловдив.
Внимавайте, когато ползвате услуги на фирми, каквито и да са те, включително и в областта на социалните услуги, призова тя. Напомня, че има публична държавна институция с държавен бюджет, на която се плаща да извършва тези услуги на гражданите и то професионално.
И отправи още едно изключително важно послание: Нищо не се плаща кеш! НОИ чрез своите поделения преглежда заявленията, установява дали стажът на хората е достатъчен или не. В случай, че стажът е недостатъчен, на човека се пише писмо колко стаж не му достига и колко може да си купи. Това закупуване на стаж се извършва по банков път.
Кешови плащания в 21-ви век са нещо неестествено и ненормално!, категорична е тя. Определи като лековато очакването на хората да получат пенсия при положение, че някой им е поискал 5 - 10 - 12 хиляди лева за закупуване на стаж. Имало си поделения на НОИ, които осъществяват тази дейност и то по съвсем друга процедура.
На сайта на НОИ има пенсионен калкулатор. Чрез него може да се изчисли предполагаемият размер на пенсията. А във всичките териториални поделения на НОИ чрез ПИК (Персонален Идентификационен Код) може да се проследи движението на осигурителните вноски на всеки осигуряващ се гражданин за периода от 1997-ма година до момента.
За конкурентите - или добро - или нищо!, шеговито коментира ситуацията с фирмите, предлагащи услуги на бъдещите пенсионери за изчисляване размера на пенсиите им или за закупуване на недостигащ трудов стаж. Поне десетина са консултантските фирми в около НОИ. бнр

Публикувана на
04 Декември 2019 година