Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Харесаха Зико за Дядо Коледа

Видяна: 28720 пъти

“Я, тази елха е като рисувана от художник!”. Така възкликна 8-годишната Силвия, след като малката София Папазова натисна копчето и грейнаха светлините на коледното дърво на Пловдив на пл. „Стамболов“. Последва канонадата от многоцветни фойерверки в небето. “Олеле, все едно, че Нова година дойде !”, съвсем се ошашави момиченцето, подскачайки от възторг, заедно с всички деца, дошли в понеделник вечерта на официалното запалване на градската елха.

Динко ПЕТКОВ

„Коледа ни връща топлината на детството. Нека всички запазим детската си вяра в чудесата и доброто. Вижте как греят очите на децата, лицата им се превръщат в усмивки!", радваше се наред с малчуганите и кметът Здравко Димитров.
“Г-н кмете, догодина да сложиш и по една скара и до нея бъчва с винце!”, заръча му мъж от насъбралите се граждани “Дайте му един чувал, залепете му бяла брада и от него ще стане топ Дядо Коледа!”, обяви госпожа, посочвайки едрата фигура на Зико.
“Аз харесвам кмета за Дядо Коледа. Прилича ми на Дядо Коледа без брада. Сега е голям и вече е чичо, но като е бил малък е играел баскетбол, били са с Бойко Борисов в един отбор. Ама не е богат, татко го познава, няма като нашия джип.” Така малкият Митко демонстрира компетентност пред другарчетата, светвайки ги кой е застаналият срещу тях кмет.
„Не е чичко, нали виждаш, че няма голям корем!”, изрази мнение пък относно възрастта му момиченце. „Аз пък съм го виждал да яде баничка!”, държеше да се включи на всяка цена в колективната одумка малка красавица.
„Кой каквото си поиска, ще го получи от Дядо Коледа тази година!”. Такава приказка се пусна в понеделник вечерта, преди да бъдат запалени светлините на Коледното дърво на Пловдив.
“Аз си пожелавам да стана батко на сестриче за Нова година!”, призна пред репортера ни 4-годишният Веско. До него майка му, във видима напреднала бременност, се прекръсти: “Дай, боже!”. “Аз пък искам да ям, гладна съм”, чистосърдечно си каза 5-годишната Светла. “Това не е пожелание! Дядо Коледа не е сервитьор, той носи подаръци!”, скастри я едно от децата, допълвайки: “Поискай си нещо по-важно!“ . Малката му отвърна моментално: „Искам тогава пържени картофки от Макдоналдс!“.
Докато насъбралите се дечурлига се усетят какво искат от Белобрадия старец, възрастните един през друг обявяваха желанията си.
„Дядо Коледа да ми повиши заплатата!”, извика жена, вероятно служителка в общината. За неин малшанс, обаче, в този момент музиката беше така силно надута, че кметът Здравко Димитров не успя да я чуе.
„Искам Принц!”, обяви пък попревтасала девойка. Посланието й, обаче, не беше прието със съпричастност от околните.
Малките ангели от „Омайниче“ пееха в това време от все сърце. Очичките им светеха коледно. Възторгът им завладя и възрастните. Те забравиха за торбата Дядо Коледа и взеха заедно с децата и Здравко Димитров да броят обратно от 10 до 0, докато Коледното дърво светна.

Публикувана на
02 Декември 2019 година