Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Внесли сме 100 тона пилешко със салмонела

Видяна: 27240 пъти

Вносът на заразено със салмонела полско пилешко месо е продължил, а 17 тона от него е пласирано за месец в търговската мрежа. Скандалното е, че порочната практика и алъш-веришът с опасното месо не са били преустановени, поне до вчера. За това алармира търговец, на който преди дни било изтеглено охладено пилешко месо не от кой да е, а от самия вносител "Аладин Фуудс".
Търговецът, който зареждал от складовата база на фирмата в Съединение обясни, че било наредено месото да се изземе доброволно от търговската мрежа. Проблемът е, че част от него вече е реализирано към дюнерджийниците в страната и не се знае дали не е попаднало също в ресторанти, здравни и детски заведения.
Друга по-малка фирма, която внася от същия полски доставчик, е пловдивската "Моя груп" ЕООД, с база за заготовки и разфасофки на пилешко месо в Бенковски, както и "Сеффора" ООД в Луковит.
От началото на август до края на ноември у нас са внесени от Полша пет партиди с пилешко месо, всяка по 20 тона. „„
Ние нямаме вина за това, а полската фирма, която е най-големият производител на пилешко месо в Европа. Това обясни собственикът на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан. Той уточни, че вече е сменил доставчика. Твърди, че месото, което продавал не било със салмонела, но заради европейската нотификация от Агенцията по храните изтегля всички количества. Тепърва щяло да се решава дали стоката да се върне в Полша, да се насочи за производство на кучешка храна или към екарисаж.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив, д-р Камен Янков, потвърди, че проблемът с вноса на полското пилешко месо с доказана салмонелоза е от август и че в момента действително върви изтегляне на непродадени количества.блиц

Публикувана на
01 Декември 2019 година