Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Жените на Ламбо

Видяна: 72640 пъти

Най-известният Дон Жуан на българското кино. Така наричаха наскоро напусналият ни Стефан Данаилов не само у нас, но и в чужбина. Защото славата му на красавец и прелъстител далеч надхвърли границите на България още през 70-те години на миналия век. А на вечното сравнение с френската кинолегенда Ален Делон Ламбо отвръщаше с ирония: "По-млад, по-висок и по-талантлив съм от Ален Делон".

Андреа АНДРЕЕВ

"Какви жени, какви актриси бяха всички, с които съм снимал! Целувал съм ги с обич. Някои повече. Понеже не съм чул да споделят публично нашите отношения, ще спестя подробностите. Но не беше само колегиално партньорство...“, изповяда се в автобиографичната си книга „Романът на моя живот“ Стефан Данаилов.
Едва преди две години актьорът плейбой, който тогава бе на 75, разкри някои интимни подробности от живота си и загатна за други, оставайки на милионите си почитатели да развихрят въображението си. "Обичам щурите актриси! Като ще правим купон, да го правим като бели хора", написа той.
След години на недомлъвки през 2012 г. майор Деянов публично призна, че има извънбрачен син Владимир от мимолетната си афера с актрисата Ирен Кривошиева. В навечерието на 75-ия си юбилей през 2017 г. пък за прът път открито разкри, че е имал и бурна любовна афера с по-младата си колежка Аня Пенчева, което много наранило съпругата му Мария. Той стигна и по-далеч, признавайки, че Аня е била единствената жена, заради която бил готов да се разведе.
"Една актриса стана по-специална за мен - Аня Пенчева. Нашата история беше истинска, повече от обикновен флирт. Мисля, че и тя имаше същото усещане - за любов. Аня е другата жена, която съм обичал истински", сподели Ламбо.
Връзката им започнала в края на 70-те по време на снимките на комедията на Никола Рударов „От нищо нещо”. Тогава изгряващата сексбомба е на 20 години и е студентка във ВИТИЗ, той вече е на върха на славата си и е прехвърлил 35, а от 15 години е и женен мъж. В крайна сметка прекратява любовната си афера с Пенчева и се връща в семейното гнездо..
Часове след смъртта на Стефан Данаилов джаз певицата Камелия Тодорова, призна, че е била влюбена в него. Романсът между двамата се разгърнал по време на снимките на „Търновската царица”, където младата певица изпълнява главната роля. „Аз винаги съм казвала, че благодарение на него си направих ролята в „Търновската царица“ – той беше моят учител. Не се съобразявах толкова с режисьора, колкото с него”, спомни си Камелия в предаването "Преди обед" по Би Ти Ви.
„Много е хубаво да имаш за екранен любовник Стефан Данаилов. Великолепен партньор. Навремето всички момичета от цяла България бяха влюбени в него. Беше еталон, сънуваха го нощем. Пред дома и гримьорната му имаше опашки", сподели в интервю и актрисата Доротея Тончева, с която Ламбо си е партнирал в "Черните ангели" на режисьора Въло Радев. „Доротея е чудесна актриса. Какво красиво момиче беше!“, даде пък своята оценка Стефан Данаилов в автобиографичната си книга.
„Отношението ми към Невена Коканова се променяше през годините. Гледах я като хубава жена, като актриса, като нещо повече от партньорка. Беше светъл човек - добър и кротък. Голяма звезда, но никога не спекулираше с популярността и с красотата си. Не мога да кажа какво е ставало в душата й през цялото време. Нашите отношения преминаха през различни фази, но негласната коректност помежду ни остана", загатна майор Деянов за своите отношения с аристократката на българското кино.
"Невена излъчваше благородство, което респектираше останалите. Присъстваше много интересно на сцената, сякаш пееше. Тя беше толкова поетична и напевна. Изключителна!", не пести суперлативи той. Съжалява, че двамата не са се снимали в "Осъдени души". "Говореше се, че тя ще бъде Фани Хорн, а аз - отец Ередия", пише актьорът в "Романът на моя живот". Но режисьорът Въло Радев смята, че Коканова и Данаилов са прекалено известни и красиви за България и ако снима тях, ще измести акцента от историята. Затова ангажира чуждестранни актьори - поляка Ян Енглерт и унгарката Едит Салай.
"Чувал съм много спекулации по темата как се снимат любовни сцени. Често се случва приятелите да ме питат коя артистка как е... Успокойте се! Каквото съм преживял с тези изключителни актриси и жени, ще си остане между мен и тях. С някои споделихме изключителни емоции, а целувките ни бяха вкусни. С други нямаше толкова страст. Но е факт, че където има кадри с целувки, те са истински. Това са човешки отношения, работа наужким не се върши. Особено в киното", откровен е Ламбо.
Пикантните слухове му приписваха, че има и втори извънбрачен син - от голямата полска актриса Барбара Брилска, с която през 1978 г. се снима в криминалния филм "Умирай само в краен случай“ на режисьора Милен Гетов и по сценарий на Богомил Райнов.
"Нямам син от Барбара Брилска. Момчето й си има баща, дори е кръстено на него. За мен отношенията ни бяха авантюра, за нея, по-късно разбрах, че са били важно събитие в живота й", призна приживе българският Дон Жуан.
Преди няколко години в своята автобиография полската красавица, която става популярна покрай ролята си в хитовата съветска комедия "Ирония на съдбата", за пръв път призна, че е изживяла бурна романтична афера с най-красивия по онова време български актьор Стефан Данаилов. Едва след това той написа в книгата си своята гледна точка за любовните им перипетии.
"Преди да се срещнем във филма "Умирай само в краен случай", бях гледал Барбара в няколко филма - все пак тя бе най-известната полска актриса по онова време. Красавица. Снимахме в Лондон, но нямахме сцени заедно. Режисьорът Милен Гетов ни събра на среща в една от стаите на хотела, където бяхме настанени. Тогава за първи път я видях с други очи. Барбара беше с бял гащеризон. Екзотична дама, имаше нещо специално в нея. Коста Цонев, също ценител на женската красота, й беше хвърлил око. Аз си кротувах. Срещата приключи и нищо. След няколко дни се видяхме във фоайето на хотела и отидохме в едно бистро. Аз пийнах две-три бири, тя май нищо не пи. После се прибрахме по стаите. Това, което Барбара разказва в нейната автобиографична книга, е повече литература. Истината е, че работата ми по филма свърши по-рано и за да спестят пари, от продукцията ми казаха да си тръгвам, уж нямало свободни легла. Тогава аз отидох в нейната стая. Останах там няколко дни. Беше красива авантюра, но не и любовна история. Чак когато й прочетох книгата, разбрах, че за нея срещата ни се е превърнала във важно събитие. Но за мен беше само флирт", коментира актьорът.
В книгата си обаче звездата на полското кино вижда нещата доста по-възвишено. Първата вечер в София по време на снимките на "Умирай само в краен случай" Барбара заедно с целия екип отива на вечеря. Вече са седнали на масата, когато влиза Стефан Данаилов, тя не може да откъсне очи от него. Той също я гледа. Хората от екипа, развеселени от впечатлението, което двамата са направили един на друг, се шегуват, че на него не му се полага място на масата. Казват, че няма да му позволят да ухажва актрисата, която е дошла с тях. Неканеният трябва да си тръгне. В последния момент красавецът се навежда над ухото й и шепне на руски: "Нищо, ще се погрижа за теб в Лондон".
Стефан приключва снимките в Лондон три дни по-рано. Иска му се да остане, но вече няма място в хотела. Дошъл за първи път в стаята й да се сбогуват. Виждайки, че е разтревожен, тя решава да го покани. "Можеш да останеш при мен. Разбира се, без никакъв подтекст", подхвърлила Барбара, въпреки че прекрасно разбира как може да завърши това. "Нормална колегиална услуга", продължава тя, макар декларациите й да звучат все по-неубедително. За да й благодари, Стефан кляка пред нея и вперва очи, без да продума. Тя не издържа на погледа му и се осмелява да каже: "Можеш да ме целунеш, ако искаш". Няма нужда да повтаря, той я целува деликатно, по приятелски и отива да си донесе куфарите. Същото поразяващо впечатление й прави, когато след две години го вижда отново. Разбира, че е влюбена в него. Отново приема предложение за български филм, идва в София и прекарва всяка свободна минута със Стефан.
Последната среща между Барбара и Стефан е в ресторанта "Форум" във Варшава. Той разкрива тайната им любов пред приятел режисьор, който любезно се усмихва, но го съветва да не се захваща с тази афера. Твърди, че това може да навреди на прекрасната му кариера, а и като партиец не би трябвало да изоставя жена си, това било неморално и т.н. След паметния разговор с българския режисьор Ламбо си заминава и се прибира при съпругата си Мария.
"Не допусках, че вече никога няма да се видим. Данаилов остава една много важна част от живота ми. Осмислих връзката си и реших след него да се разведа със съпруга ми", пише в книгата си "Най-трудната роля" Барбара Брилска.

Публикувана на
30 Ноември 2019 година