Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ще бъдат ли новите общински съветници анонимници и партийни послушковци!?

Видяна: 21289 пъти

„Човек - това звучи гордо!“, прокламира навремето Максим Горки. Днес, вероятно, щеше да го конкретизира: „Общински съветник - това звучи гордо!“. Наистина ли? Новите пловдивски общински съветници ще го докажат през следващите 4 години.
Динко ПЕТКОВ

Ако спреш, например, случайни пловдивчани на Главната и ги попиташ: „Как ви звучи общински съветник – гордо ли!“, едва ли ще някой ще го потвърди. Обективни или не, повечето от отговорите ще бъдат нелицеприятни и с насмешка:. „Анонимници!“, „Хвани единия, удари другия!“, „От кол и въже!“, „Партийни послушковци!“, „Безхаберници!“ и тем подобни мнения.
Крайни са. Но, за съжаление, такава е картинката. Общинските съветници на Пловдив все още не се приемат като най-първите хора на града, ума и душата му. Най-меродавните. Най-загрижените. Най-отговорните. Съвременните будители, дори.
Смятат ги за партийно обвързани. Послушковци. Не ги свързват като техни пратеници във властта, които ще работят за града, а не за интересите на партиите им.
Пак не са прави. Не е точно така. Но пък така ги приемат. Факт.
В новия Общински съвет общински съветници са 51. Десни, леви, полудесни и крайно леви, либерали. И новонезависими. Всички декларираха преди изборите, че ако ги изберат, ще работят за Пловдив и гражданите му. Като вдигат ръце за „да“, за „не“ или пасуват, очакваме да не забравят какво са говорели.
Те се заклеха. Пред Пловдив, не пред портретите на партийните си шефове. Градът ще е в техните ръце през следващите 4 години. В четвъртък е първата им сесия. На добър път!

Публикувана на
20 Ноември 2019 година