Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Венеция скоро няма да я има

Видяна: 11285 пъти

Съвсем наскоро италианският град Венеция бе ударен от най-силното за последните сто години наводнение. Жители и гости на града съобщават за това, че по-голямата част от града е под вода с височина над 1 метър.

Има райони, където нивото на водата е още по-високо. Например, значителни щети са нанесени на оказалия се под вода площад Сан Марко, заедно с който пострада и намиращият се там храм.
Според съобщения на местните власти причината за потопа са скорошните проливни дъждове. Но учените не са съгласни с даденото твърдение. Те смятат, че Венеция е започнала да отива под водата и този процес вече не може да бъде прекратен. Учените се позовават на процесите на глобалното затопляне, във връзка с което нивото на водата в световния океан се повишава, а Венеция ще бъде първият град в Европа, който ще прекрати своето съществуване през идното десетилетие.
Климатолозите предричат, че след 8-10 години във Венеция няма да бъде възможно да се живее, а жителите ѝ ще започнат спешно да се евакуират в други райони на Италия. До 2100 година за Венеция хората ще научават само от учебниците по история.
Експертите отбелязват ускоряването на процесите на затопляне в края на 20-и век. Всяка година нивото на водата се вдига с 5 милиметра, но в последните години този процес значително се е ускорил. блиц

Публикувана на
19 Ноември 2019 година