Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

За какво пестят всеки лев от Atroposy

Видяна: 32600 пъти

Учител по музика от Английската гимназия събира момчетата от група Atroposy. Мирослав Атанасов няма нищо общо с дървените даскали, които признават само Моцарт и Шопен, а надава ухо и за по-твърдата музика. Така, когато чува Пламен Христозов и Цветан Шангов да забиват на Деня на таланта, му хрумва, че може да направят банда.
Ина ВАНГЕЛОВА

„Мои съученици се оказаха малко порти. Показали на господина клипче от рожден ден, на което свиря Green day и той решил да ни свърже”, разказва Дарен Стоянов от двети клас, който сега е зад барабаните в Atroposy. И ако барабанистът направо им бил поднесен на тепсия от находчивия даскал, то най-голямото изпитание било да издирят свободен басист. Рещили да си обучат сами такъв. Потенциал съзрели в десетокласника Стефан Табаков. Изглеждал най-подходящ, защото преди това е учил в Музикалното. Надъхват го, че може да се справи и го уреждат с инструмент на заем от познати. „Научи се за месец. Няма да забравим как дойде на първата репетиция. Извади си един статив и си сложи листовете с нотите. А пред него бас китарата. Кой металист въобще свири със статив, още повече басист“, забавляват се от бандата.
Усмивките им, обаче, са удавени от проливния дъжд, който буквално потапя първото им участие това лято, а впоследствие и цял Пловдив. Потопът се излял върху тях още със стъпването им на откритата сцена. „Учителят ни по китара Милен Димитров едва успя да хвърли две якета отпред и да спаси каквото може от техниката. Свалиха ни без да свирим, защото ни обясниха, че може да се изпържим, тъй като всички беше мокро“, разказват от Atroposy.
Но от този фатален ден участията за тях не спират и дори могат да се похвалят с награди. Най-култовата е... порция ребърца. „Участвахме в конкурса на Милена – „Силата на рока“. Не се класирахме в топ 3, но клубът, в който се провеждаше, също давал награда. Връчиха ни ребърца и хубаво си хапнахме“, разказва Пламен.
В Atroposy само Цецо е сериозно обвързан с негова съученичка. За момчетата е важно бъдещите им половинки да са естествено красиви, без силен грим и да споделят сходни интереси. Дарен, например, е отличникът на бандата, за когото да отсъства от час е равно на престъпление, пада си по науката, гръцката и шумерската митология. Стефан се увлича от клиничната психология. При него се очертава и промяна във визията, защото ще си пуска косата дълга. Пламен пък е запален по програмирането. „А за фенките, мисля, че имаме няколко“, смее се той. Направило им е впечатление, че едни момичета скандират името на групата по участия по-разпалено. Още не са свикнали с подобно внимание и им идва изненадващо.
Бандата на Английската гимназия не може да се оплаче от липса на популярност и в даскало. Преди време си направили стикери с логото на групата и благодарение на тях вече са със статут на институция. „Виждали сме ги къде ли не – в рейса Пловдив-Асеновград, в „четворката““. Минаваме под подлеза до Тунела и гледаме на тавана Atroposy”, радват се Цецо и Пламен. По едно време имало облог кое е най-необичайното място, на което има стикер. Засега категоричен номер едно е капакът на тоалетната чиния в „двете нули“ в училището. „Вдигнах случайно капака и гледам отдолу изскачаме ние“, смее се Дарен. Готините преподаватели, като госпожа Кацарова по физика и госпожа Шопова по философия, също сложили Atroposy на телефоните си и дъските, поласкани са тийнейждърите.
В момента работят по първия си албум, в който ще са включени теми, свързани с ментални отклонения като сънна парализа, инсомния и шизофрения. За да стане факт, младите музиканти пестят всеки лев от джобните си, а когато има възможност, работят почасово на различни събития. Така успяват да покриват разходите за репетиции и инвестират в инструменти без да са в тежест на родителите си, категорични са те.

Публикувана на
18 Ноември 2019 година