Новина от категория България
Архив на публикациите

Кога Мая ще скочи на Корнелия!?

Видяна: 20801 пъти

Спор няма – кадърна жена е другарката Нинова. До каквото се допре, след нея остава само пепел и пушек. Демек сменя си агрегатното състояние. Или иначе казано, направо се изпарява. Така от активите на държавната собственост се изпари например „Техноекспорт“. Последва го „Булгартабак“. И логично дойде редът и на самата БСП.
Проф. Драгомир ДРАГАНОВ

Тя, видите ли, щяла да се трансформира от масова в електорална партия. Сиреч да се появява (и проявява) само в моментите на избори. Защото лошият Борисов ѝ орязал държавната субсидия и тя не можела да се издържа и в останалото време.
Да бе, да. Ама субсидията беше въведена през 1999 г. Е, как е оцелявала дотогава партията, а и всичките други участници в бурния ни политически живот?...
Ако се върна към практиките на съвременната демократична Европа, там виждаме три основни варианта на управление – на голямо ляво обединение, на голямо дясно такова или пък, както е в Германия (и най-вероятно предстои и в Испания) – на „голяма коалиция“ между леви и десни. Май само Унгария на Орбан е изключение, но той съумя ловко да съчетае антимигрантския национализъм със силна социална държава.
Аз поне засега не виждам подобни намерения в политиката на ръководството на БСП. Напротив, то не се отказва от свръхлибералната си линия, наложена от Станишев още през 2006-2007 г. И не спира да се отдалечава от социалните идеи, които уж трябва да защитава.
Защото, ако те, воглаве с другарката Нинова и другаря Добрев, бяха наистина застъпници на лявата идеология, вместо да крещят „Долу ГЕРБ“, щяха да излязат с една простичка социална платформа – диференциран ДДС за храни, лекарства и луксозни стоки; намаляване бройката на държавните чиновници; въвеждане на солидарно осигуряване в здравеопазването и т.н.
Но те си знаят своето – „Искаме властта, и то само и единствено за нас!“. Ами няма да им се получи. Обратно – уж борци „против статуквото“, те фактически го стабилизират.
А може би и защото вече са неразделна част от него?
Питам се обаче и още нещо – докога ще трае престорената любов между Нинова и Манолова? Или по-точно кога Мая ще се реши да скочи открито срещу Корнелия?
Е, тогава БСП наистина ще се превърне в „електорална партия“. Сиреч ще се появява само от избори на избори...ретро, със съкращение

Публикувана на
18 Ноември 2019 година