Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Заплатата на кмета на Карлово – 2600, на Зико в Пловдив – 1300

Видяна: 43800 пъти

Пловдив ще се разширява, а важни за града решения, като намаляване на данъците, ще бъдат взимани след обществено обсъждане, казва Здравко Димитров, кмет на Пловдив.

- Г-н Димитров, какво бе първото управленско решение, което взехте като новоизбран кмет на втория по големина град?
- Съставих екип и то доста добър екип, който вчера (б.р. –на 12 ноември 2019г.), го представих пред медиите, за да могат да се запознаят и гражданите. Много балансиран, екип от специалисти. Екип, който ще работи всеотдайно, така че Пловдив да се превърне в едно още по-добро място за живеене. С високи доходи, с разтоварен трафик, с ефективен градски транспорт, с чист въздух, с нови детски градини и ясли. Всичко това, което сме си го говорили по време на преизборната кампания, трябва да започнем лека-полека да го изпълняваме.
- Вярно ли е, че увеличавате с двама бройката на заместник-кметовете?
- Има такава вероятност. Ресор „Транспорт“ е много тежък. По време на кампанията нямаше среща, на която пловдивчани да не поставяха проблемите с натоварения трафик, задръстванията и паркирането. Необходимо е да има ресорен заместник, който да отговаря персонално и да решава проблемите решително и бързо. Поверих тази задача на Тодор Чонов (б.р. – бивш директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив). Пловдив ще продължи да се развива като културна столица на Европа, защото това е много силен туристически бранд, който ние успяхме да наложим. Затова е редно да има заместник-кмет по култура, археология и, може би, туризъм. Пловдив има нужда от това. Пловдив вече е разпознаваем и е поставен на картата на Европа и света. Досега работихме за културна столица, но нека този продукт да продължи да работи и в бъдеще за Пловдив, през следващите години.
- Ще си вдигате ли заплатата?
- Трябва да видим и какво е финансовото състояние на общината, но от 8 години заплатите в общината не са пипани. Това за мен не е нормално. Заплатата на кмета на Пловдив е 1300 лева. Мисля, че на колегата от Карлово, е 2 600 лева. Не казвам, че той не заслужава тези пари. Проблемът не е в моята заплата, а защото е база за формиране на възнагражденията в цялата администрация. Председателят на Общинския съвет взима 90 % от моята заплата, на по 80% са заместник-кметовете. Как да мотивираме хората да работят за гражданите с тези ниски заплати? Как да привличаме качествени специалисти, юристи, архитекти, ако им даваме заплати по 600 лева? Все пак минималната заплата от 1 януари догодина се вдига на 610 лв. Ще има обсъждане по този въпрос, естествено. Аз не мога да го реша еднолично.
- Досега пловдивчани на шега казваха „Тотев е виновен” за всеки проблем, а сега ще казват „Зико е виновен”.
- Ами „Зико е виновен” – нормално е. (смее се).
- Как го приемате?
- За загубите имат един виновник, а бащите на победата са много. Нормално е да бъде кметът виновен. В края на краищата аз съм поел този кръст, тази тежест. Ако наистина съм виновен – да! Приемам!
- Обявихте амбициозна предизборна програма за справяне с проблемите на Пловдив. Откъде ще започнете?
- Трафика. Вече го започнахме. Оказа се, че в Центъра за управление няма хора. Ей това е най-новото.
- Как така няма хора?
- Напуснал е единственият човек, който наблюдава трафика. Но не само това е проблемът. Светофарите, десните завои, циклограмата на левите завои. Регулирането на транспортните потоци е наука. Има си специалисти, ще ги поканим да обсъдим настоящата ситуация. Ще разговаряме и с хората, които всеки ден се сблъскват с проблема – таксиметрови шофьори, превозвачи, за да кажат и те своето мнение. Тогава ще вземем решение.
- Тоест, предвиждате да има обсъждане?
- Да, задължително. За всяко едно важно решение за града, ще има обществено обсъждане. Това съм го гарантирал. А и кой по-добре ще ми каже от таксиметровите шофьори и от превозвачите, които постоянно са на улицата, къде е проблемът.
- Вие казахте, че „кметът трябва да усеща пулса на града, да предусеща проблемите и да намира решенията”. Това са силни думи. Но как на практика ще ги реализирате?
- Когато си близо до хората. Като мина по улицата, пловдивчани ме спират и споделят с мен градските проблемите, с които се сблъскват ежедневно. Мислите ли, че някой ще ми спести нещо нередно? Казват ми го веднага! И като областен управител, и като районен кмет. Мен не ме е страх да бъда сред хората. Аз ползвам понякога и градски транспорт, таксита. Готов съм, вслушвам се, слушам всеки един от тях.
- Казахте, че предвиждате да намалите местните данъци и такси, малко в противовес с позицията на шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова?
- И с Влади Горанов, и с премиера дори.
- Но нашите данъци са по-високи от тези в София?
- Така е. Но не трябва да се гледа едностранно. Аз също плащам данъци тук. Но и държавата трябва да има приходи, както и общината. Също трябва да има обсъждане, да се изкажат и специалисти, финансисти. Ако може, казвам пак. Винаги съм казвал – ако може. Не може да намалим данъците на всичко, а после ще искаме инвестиции в инфраструктурата, за строителството на нови детски градини и ясли, за нови паркове и и места за спорт и отдих.
- Но пък от друга страна големи автотранспортни фирми се пренесоха в съседни общини и там си плащат данък МПС.
- Така е и от това хазната на града губи милиони левове приходи. Ще разговарям с тях дали са склонни, ако данък МПС бъде редуциран, да се върнат като данъкоплатци в Община Пловдив. Убеден съм, че дори и с малко да се намалят ставките, тези фирми ще се върнат, ще се вдигне и събираемостта, а оттам и приходите.
- Какво представлява концепцията Ви за зелен град?
- Естествено, много повече паркове. Тя преминава и през идеята градът да се разшири. Иначе се презастроява. Градът се задъхва в рамките на своите граници.
- За това разширение ще срещнете страшна съпротива от съседните общини.
- При една добра разяснителна кампания, смятам че хората, които живеят там ще разберат ползите от това присъединяване. Те така или иначе ползват здравеопазването, училищата, инфраструктурата на Пловдив. Работят в Пловдив. Така че, трябва да се регулира този процес, защото те ползват нашите пътища, а не си плащат тук данъците.
- Говорил ли сте с кметовете на тези общини?
- Кметовете се сменят и те винаги имат интерес да запазят статуквото. Но ние трябва да надскочим собственият си интерес и като граждани и като управленци. Защото Вековният Пловдив и неговото опазване, е по-важно от всичко. Този град е един от най-древните живи градове в света, не ще позволим ли да го презастроим, да го блокираме, да направим непривлекателен за гражданите му, за гостите и туристите?! Градът е преживял толкова хилядолетия, ние трябва да сме отговорни към историята и към бъдещите поколения. Трябва да се гледа напред, да имаме визия за следващите 20-30, че дори и 50 години. Това нещо ще стане. Колкото по-рано стане, по-добре.
- Имаше ли политическа договорка с Дани Каназирева да заеме Вашия предходен пост като областен управител?
- Здравко Димитров не влиза в договорки. И като спортист не съм влизал в договорки, и като политик. Хората ме познават. Ако е имала разговори с г-н Борисов, аз не съм присъствал на тях.
- Ревизия на общинската фондация „Пловдив 2019” ще има ли?
- Нормално е да има.
- Ще станете ли председател на фондацията „Пловдив 2019”?
- Нямам намерение да ставам председател на фондацията. Ще сложа някой по-достоен за този пост от мен.
- С какво спортът помага в политиката? Един традиционен въпрос.

- Предизборно „уморих“ двама шофьори (смее се). Не издържаха на темпото ми. Срещнах се с над 20 000 души. Имах около 360 срещи. Даже колегите от екипа се сменяха. Това са официалните срещи, а имах и много неофициални. Променях често календара, за което те ми се сърдеха много често. Но това е. На война като на война. Казах още в началото, че ще дам всичко от себе си и ще победя. В началото им казах, че ще имаме 6 районни кмета, те наведоха глави. Не ми повярваха, защото и резултатите в началото бяха по-колебливи. Но аз съм такъв – давам всичко от себе си и ако ме победят, значи този човек е по-добър от мен. Стискам му ръката и продължавам. монитор

Публикувана на
15 Ноември 2019 година