Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Семейство от Кючука си купи къща за 1 евро в Италия

Видяна: 78840 пъти

Почти из цяла Италия изоставените къщи бяха пуснати на пазара за символичната цена от 1 евро. Много хора наистина се втурнаха да направят онова, за което всеки от нас си е мечтал – да си купят евтин дом. Сред тях е и семейство Василеви от Пловдив.
„Живеем с тъщата в блокче в Кючука. Заобиколени от подобни панелки. Не се диша от бетона. Събирахме пари за някаква къщичка на село. И прочетох, че за евро мога да си купя къща в Италия. Жената моментално се съгласи. Тъщата изобщо не я питахме, тя си знае, че където сме ние, там е и тя. Обадих се на приятел, който търгува с италианци. Аз, жена ми и той заминахме да си купуваме италиански дом. Полутахме се, докато разберем как са нещата, докато попаднахме в чудното градче Мусомели на остров Сицилия. Почувствахме се в рая. Директно отидохме в кметството. Предложиха ни три имота. Щеше ми се да купя и трите…Е, къщата струва наистина 1 евро, но доста пари ще отидат, да я стегнем…но ще стане бижу…край на бетонния ад!“, щастлив е Георги. Смее се, че тъщата вече взела да учи италиански, че да се разбира с бабите тук. Като се нанесат, смятат да доведат и двете си деца. Преди това, обаче, ще си намерят някаква работа. „Аз съм строител. Без хляб няма да остана!“, оптимист е кючукпарижанинът-беглец.
Съседи ще им е Моргана от Нант, Франция. Тя е една от първите, които се възползват от промоцията. Рушащите се къщи се вият на хълм, на върха на който има величествена цитадела. За да си купиш къща за 1 евро обаче трябва да обещаеш, че ще вложиш достатъчно средства в реновирането й. Моргана и съпругът й започват ремонта веднага. След като са боядисали стените и са оправили подовете, им остава да довършат само банята. "И двамата сме художници и свършихме по-голямата част от работата сами“, казва Моргана. Семейството ще използва къщата като вила за коледните празници и ваканциите. Градът ги привлякъл със спокойствието и красотата си. Казват, че си имат всичко, от което имат нужда. Неприятни изненади нямало. "Всички тук са приятелски настроени, а момичетата в агенцията бяха така добри да ни помогнат с всички документи и с превода им. Всичко е по-добре, отколкото очаквахме. Дори къщата ни – мислехме, че ще е в много по-лошо състояние“, казва Моргана. Двамата със съпруга обмислят да прекарат там дните си след пенсия.
Бизнесменът Патрик Дженсен тръгва да обикаля Мусомели, за да си купи къща за 1 евро. Но не успява да си хареса нито една от рушащите се сгради. "Реших да си купя къща в много по-добра състояние за 10 хил. евро. Вложих и още пари за ремонт.“, казва той.
Мередит Табоне от Чикаго е една от 16-те, които купуват къщи за 1 евро в Самбука ди Сичилия, отново в Сицилия. Причината за тази инвестиция са нейните предци – във вените й тече сицилианска кръв, а Самбука е именно града, от който семейството й идва. Всъщност те плащат много повече от 1 евро. Тъй като кметът на града получава хиляди запитвания, той обявява търг за къщите. Всички са продадени за около 25 хил. долара. Мередит наддава за два имота, без дори да е посетила града.
"Моят пра-пра дядо е имигрирал в САЩ преди много време. Винаги съм искала да посетя Сицилия, тъй като никога не съм била в родния му град. Планирам това пътуване от 10 години“, казва тя.
Нейните кръвни роднини все още живеят в Самбука, но тя още не се е срещнала с тях.
Мередит наддава 5555 долара за всяка една от къщите и получава тази, която се намира на улица номер 5. "Пет е любимото ми число“, казва тя. Почти цялата документация попълва онлайн. Когато вижда къщата за пръв път на живо е приятно изненадана. Сега й предстои да направи ремонт в новата си вила, тъй като на първия етаж, са били гледани коне. И тя иска да прекара старините си в Италия. Дори ще кандидатства за италианско гражданство.
Много от хората, купили си къщи, искат да останат в Италия. Сред тях е и Мохамед Рамазан от Пакистан, който се сдобива с дом в Мусомели. Той също се спира на една идея по-скъпа къща. Тя му струва 4200 евро и има нужда от минимален ремонт. "Трябва само да се пребоядиса, но баща ми, който се занимава с това, ще свърши тази работа“, казва Мохамед.

Публикувана на
14 Ноември 2019 година