Новина от категория България
Архив на публикациите

Лозунгът на Десети ноември „Утре започва от днес“ взет от реклама на погребална агенция

Видяна: 22204 пъти

На 3 ноември, още когато никой не подозираше скорошното сваляне на Живков, около 3000 души участваха в първото шествие под лозунга за демокрация. Е, както се шегувахме тогава онези на площада, които се познавахме, поне половината от присъстващите бяха „цивилни еколози“ (организатор на шествието беше „Екогласност“).

Проф. Драгомир
ДРАГАНОВ

После, седмица по-късно, комунистите си организираха вътрешнопартийния преврат от 10 ноември. И настанаха времена, в които, както казваше мой бивш кандидат-студент, „едни се радваха до полуда, а други не знаеха какво ги чака“. Особено след като на 7 декември опозицията се обедини в СДС, с което беше поставено началото на печално известния в най-новата ни история двуполюсен модел.
През януари 1990 г. започна работа и прословутата „кръгла маса“. На пръв поглед съвсем нормално – това беше практиката и в другите бивши социалистически страни. При нас обаче тя се изроди в едно нечистоплътно надхитряне между управляващи и опозиция.
Едните казваха „няма да я пуснем властта“ (това беше легалният вариант на „с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем“). Другите ги предизвикваха с „пътници сте, зад нас са САЩ и останалият демократичен свят“.
Естествено, всичко това беше обвито с красивите панделки на „възстановяване на политическия плурализъм“ и „свободни демократични избори“. В хода на подготовката на които обаче младата (и неопитна) опозиция допусна някои сериозни грешки.
Първата беше преходът ѝ на яростни антикомунистически позиции. Така съдържанието на битката за демокрация беше подменено с формата на воденето ѝ. Защото едно е да се бориш за, а съвсем друго е да обясняваш, че си против. На това, второто, българинът вече се беше нагледал толкова пъти, че май му беше писнало от поредните „противници“, а не „за-дници“...
Втората грешка на опозицията беше в самия ѝ подход към предизборната кампания. Да се хванат „зелените“ (тогава бяха част от СДС) и да боядисат дърветата в София със синя боя, беше неприемливо за всеки, уважаващ поне малко природата. Да откажеш официално споразумение с опонента си за ненасилие в изборите, пък беше направо стряскащо за огромна част от населението, десетилетия наред яло здрави пердаси тъкмо по време на избори...
Оставям пък встрани лозунгите на опозиционната кампания. „45 години стигат“ беше откровена заемка на студентския девиз от 1968-а във Франция „10 години стигат“, под който се разви битката за свалянето на тогавашния президент Дьо Гол.
Още по-смешен, ако не и направо тъжен, беше другият ѝ лозунг – „Утре започва от днес“. Сигурно и тогава, пък и до днес малцина са знаели и знаят, че това е само първата част от рекламата на една холандска погребална агенция, пълният вариант на която е „Утре започва от днес, купете си гроб сега!“.
Ами 30 години по-късно някой случайно да вижда съществени разлики от онова, което беше заложено в развитието на държавата ни през 1989 – 1991 г.? Тогава беше поставено началото не на преход на България към политическа демокрация и социална пазарна икономика, а на пладнешкото ѝ разграбване от бързо изградилия се съюз между бивши червени и нови сини айдуци. То не само не спира и до днес, ами аз поне не виждам признаци за затихването му и в обозримо бъдеще...ретро

Публикувана на
10 Ноември 2019 година