Новина от категория България
Архив на публикациите

Запечатаха тоалетна заради укриване на приходи

Видяна: 7747 пъти

Инспектори от НАП запечатали обществената тоалетна на жп гарата в Пазарджик за укриване на приходи. Собственикът на фирмата, която стопанисва търговския обект, пък се опитал да обжалва санкцията пред Административния съд.
Наказанието било наложено след оперативна проверка на 26 август. Данъчните установили, че търговецът не отчита всяка продажба на стоки и услуги. Един от инспекторите дори направил контролна покупка срещу 60 стотинки, заплатени в брой, срещу които обаче не получил касов бон нито от фискално устройство, нито от кочан.
Последвала ревизия, която разкрила разлика от 34,90 лева - разчетена касова наличност 7 лева по време на проверката, докато фактическата сума била 41,90 лева и нито стотинка въведени в касата. Това се дължало на неиздаване на фискални бонове на 25 и 26 август, както обяснил самият ползвател - Реджеп Зекир.
Така била наложено запечатване на тоалетната за 7 дни и забрана за достъп на наемателя. При тези обстоятелства магистратите намират жалбата за допустима, но неоснователна.
В закона за ДДС е предвидено запечатване за срок до един месец при неиздаване на касов бон за покупка на стока или услуга. Съобразявайки се с факта, че става дума за първо нарушение, инспекторите са наложили по-кратък срок, така че няма основания за отмяна на заповедта, гласят мотивите на съда. А собственикът на фирмата е осъден да плати на НАП и 100 лева разноски по делото. дарик

Публикувана на
09 Ноември 2019 година