Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Белият хакер“ Кристиян се измъкна

Видяна: 22326 пъти

Белият хакер” Кристиян Бойков очаквано избяга от обвинената в хакерство фирма „ТАД Груп” и вече има нова работа. Новината дойде от профила на пловдивчанина в мрежата за установяване на делови контакти LinkedIn. Той е прекратил трудовите си отношения през октомври. В мрежата пише, че се трудил като специалист по киберсигурност във фирмата от февруари 2018.
20-годишният компютърен спец бе един от тримата обвиняеми по делото за източването на личните данни на милиони българи от масивите на НАП заедно с шефа на фирмата „ТАД Груп” Иван Тодоров, който още е в килията, и търговския директор на дружеството Георги Янков. Обвиняем е в тероризъм чрез компютърно престъпление, а другите двама – като негови подбудители.
След драмата н НАП служителите на „ТАД Груп” имаха сериозни проблеми, тъй като техниката им бе иззетау като останаха и без необходимия софтуер за разработки в сферата на киберсигурността. Все пак с подкрепата на колеги успели да завършват проектите.
Междувременно Кристиян Бойков и приятелите му не спират да се шегуват с прозвището, което младежът получи това лято. Той често посещава един от най-известните клубове за електронна музика в родния Пловдив, където се прибра, след като бе пуснат от ареста. Заедно с компанията си се отбелязва от купони със „Само бели хакери”.
Негов приятел пък качи в профила му във фейсбук снимка на работещите пръскачки около Народното събрание с въпроса „Защо???”. Кристиян отговаря с усмивка на закачката, която идва от твърдение на прокуратурата, че хакерите от „ТАД Груп” са проникнали в сървърите, командващи пръскачките и са щели да ги включат при преминаване на официални гости. После се оказа, че системата е аналогова...
Интересът към свалената огромна база данни от НАП в хакерските форуми, където откраднатите от приходната агенция данни бяха качени след атаката през юли, не отшумява. Първите дни свалянето на гигабайтите с различни данни бе стотици пъти, след което затихна за месеци. От началото на ноември обаче интересът се възобновил.лупабг

Публикувана на
08 Ноември 2019 година