Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Чакат заповед какво да правят с мечето от Сопот

Видяна: 17507 пъти

До дни ще стане ясно каква ще бъде съдбата на мечето Суими. В момента се очаква заповед от Министерството на земеделието, храните и горите, съгласувано с Околната среда и водите, която да даде старт на акцията по преместване на мечето. Това съобщи директорът на Държавното горско стопанство в Карлово – Златьо Кличев.

„Мечето е на 2 години, мъжко. Не е агресивно, а напротив. Видимо от предоставените кадри то е игриво, а причината да слезе толкова близо до хората е липсата на храна”, каза той.
Преди два дни Суими е бил забелязан в района на крайните къщи в град Сопот. Кучетата на хората са се разлаяли, а група тийнейджъри го видели да се разхожда необезпокоявано.
В момента акцията по нахранване на Суими тече в пълна сила. Започнали да даряват тикви, останали им от преминалия празник Хеоуин. Ще бъде приготвена тиква с мед и орехи, гарнирана с овесена и грахова смес. Лифт Сопот и заведението за сладолед ще предоставят 50 кг мед, 100 кг овесена и грахова смес и 100 кг тикви, а сладкото изкушение ще бъде приготвено от шеф Тодор, готвач в комплекса. Почерпката ще бъде оставена на отдалечено място, навътре в гората, което няма да е предпоставка за бъдещи търсения в близост до населено място.
„Това е целта и на акцията по преместването на мечето. То ще бъде упоено и транспортирано дълбоко в националния парк.”, каза още директорът на Горското в Карлово. Междувременно над 10 хиляди симпантизанти на двегодишното мече са се подписали в петицията, стартирана на 1 ноември, за спасяване на Суими. Хората се обединяват около каузата по преместване на животинката в по-подходяща за нея среда. Видеото на плуващото мече се завъртя в социалните мрежи и само за ден натрупа хиляди лайкове и споделяния. Новината за мечето-плувец завладя и медиите в чужбина. В интернет пространството дори се появиха вицове. „Ако те е страх от мечки, не ходи на СПА”, е един най-тиражираните анекдоти в мрежата. във Фейсбук.блиц

Публикувана на
07 Ноември 2019 година