Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Защо поетът-гей се е самоубил

Видяна: 30400 пъти

Новината за внезапната смърт на талантливия поет и гей активист Николай Атанасов потресе литературната ни общност вчера. 41-годишният мъж с десетки престижни награди сам е сложил край на живота си в САЩ, след като дълги години се е борил с тежко психическо разстройство и е живял в нечувана мизерия.
За странностите в характера на Ники, който от две десетилетия живееше в Америка, свидетелстват почти всички негови познати. За съжаление обаче не става въпрос за поетична ексцентричност, а за патологично психологическо разстройство. Той е диагностициран с "гранично личностно разстройство" (borderline personality disorder) и параноя. Бил твърде небрежен към предписаните му лекарства и предпочитал да се теши с леки наркотици.
В течение на годините скъсал връзки, както със семейството си, така и с почти всичките си приятели, които постоянно подозирал в заговор срещу личността му. Живеел сам, като понякога се хващал почасово да разнася пици, за да не умре от глад.
"Самотата във Флорида, липсата на близки хора и на емоционална подкрепа, го водеха към изключителна несигурност, което изостряше състоянията му, а това от своя страна го отдалечаваше от хората, които му бяха близки, като тук визирам и себе си. Признавам, беше ми трудно да комуникирам с него, защото той подозираше всичко и всеки в някакъв заговор, а с времето този тип отношения започнаха да ме изтощават. Помагах му финансово, опитвах да го поощрявам по телефона, но не можех да дам повече от това." Тези думи написа след смъртта на Николай известният фрийланс журналист и също емблематичен ЛГБТ активист Димитър Кенаров.
Семейството на Николай, с което той е скъсал контакти от години, отчаяно търси 10 000 долара, за да прибере тленните му останки. "България не беше родина за Николай, не му даде мир приживе и не виждам как тялото му може да почива в мир тук", не е съгласен Димитър Кенаров.
Хомосексуалният поет бил в силно обнегнати отношения с родителите си. Винял ги, че не е получил достатъчно подкрепа от тях в юношеството си, когато им съобщил сексуалната си ориентация. Приживе разказвал, че майка му предложила "да го лекуват", когато разбрала, че е гей. Тя дълго време смятала, че става въпрос едва ли не за някакъв негов каприз или ексцентричност.лупабг

Публикувана на
07 Ноември 2019 година