Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Защо „Тракия“ вече не е спалнята на Пловдив

Видяна: 28640 пъти

Костадин Димитров е на 44 години. Завършил е математика и информатика в ПУ "Паисий Хилендарски". През 2011 г. е назначен за зам.-кмет в район "Централен". Същата година, след местните избори, поема управлението на "Тракия", а през 2015 г. печели мажоритарния вот за кмет на района. Вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо с множество награди, лично негови и като състезател, и като треньор. Международен съдия и инструктор. Женен, с две деца. Кандидат за трети мандат кмет на район „Тракия“ от партия ГЕРБ с бюлетина №43
- Втори пореден мандат сте кмет на „Тракия“. Преди вас казваха, че ЖР „Тракия“ е спалнята на Пловдив. Днес е най-оживеният район на града – денем и нощем. Как стана това?
- Това е благодарение на общите усилия на хората и администрацията на районното кметство. Това, което успяхме да направим за тези осем години, е да преобразим изцяло район „Тракия“. Успяхме да опазим много от зелените площи и да залесим с адски много дървета квартала. „Паркът на репресираните“ е изцяло обновен. С катерушки, пейки, лампи, камери. С място за велосипеди, с игрище за футбол на малки вратички, площадка за разходка на домашни любимци. Паркът „Ротари“ също е с нови площадки, поливни системи. Изцяло преобразихме парк „Лаута“. Направихме го алтернатива на Гребната база. Тук идват да се разхождат и спортуват хора от целия град. А беше едно занемарено място, през което трудно можеше да се премине, направо си беше опасно, камо ли да се разхождаш и спортуваш. Специално искам да кажа за новия парк, който е бижуто на района. Кръстихме го „2019“. Намира се до жилищен комплекс „Елит“. Парковете ни имат видеонаблюдение, безжичен интернет, капково напояване. Мобилизирал съм целия бизнес да залесява в „Тракия“. Няма фирма, с представителство в Пловдив, която да не е инвестирала по някакъв начин в озеленяването на района.
Това, което успяхме да направим по централните булеварди, е да има едно специфично озеленяване. Няма кръгово, което да не сме го пипнали. За всяко е имало проект и е разкрасено било с камъни, било то с рози и друга растителност.
Успяхме да направим така, че „Тракия“ наистина да се почувства като спортен квартал. Не само с тези 15 км велоалеи, които са изградени благодарение на община Пловдив. Създадохме две зали за спорт – за тенис на маса, за джудо. Направихме над 15 игрища в междублоковите пространства. И продължаваме да откриване нови. Преобразихме много от микрорайоните. Изцяло – тротоари, улици, паркинги и то по желание на хората.
Почти всички детски градини са санирани, с изключение само на две – „Десислава“ и „Еделвайс“. Изградихме и нова детска ясла- „Приказка“. Емблематична за „Тракия“. Първата след 30 години. И тя наистина е приказка. Тя е за 8 групи, като намеренията ни са през следващия мандат да изградим още две крила, в които ще се поместят още 4 групи.
Наложихме район „Тракия“ като културен център. Тези форуми като „Народен събор Пловдив“, показаха, че в парк „Лаута“ може да се провеждат хубави фестивали. И когато направихме един от фестивалите, те другите сами започнаха да кандидатстват. Защото виждат, че е много удачно и проявите са успешни.
Имахме и големия шанс по мое време, като районен кмет, да се изгради и най-големият храм в „Тракия“ „Свето преображение Господне“. Облагородихме и пространството около църквата.
И най-важното е, че успяхме да създадем една много отговорна отворена администрация, да ви посрещне с добра дума като клиент на общината и да ви изпрати с усмивка.
- А хората оценяват ли усилията Ви?
- Каквото и да сме правили, винаги е било в синхрон с техните искания. Първите срещи са много трудни. Да седнем, да преговаряме, те някак си с недоверие подхождат към нашите намерения. Но когато си свършим работата, тогава ни изпращат по много приятен начин. И сега мога да кажа, че в „Тракия“ имам много приятели. Не съм преставал да имам връзката с хората. Не само в приемно време. Често, като обикалям с велосипед или електрическа триколка, или пеша, може би най-честата фраза е „А, кмете, тъкмо щях да идвам при Вас! Сега ми идвате на крака.“ Направихме такава организация, че когато имам дребен проблем, на мига да го разрешаваме. Не говоря за дреболии като пейки и кошчета. Факт е, обаче, че след толкова много усилия, има още много за работа. Има микрорайони, в които не можахме да направим градинки или паркоместа. И сме амбицирани да продължим в тази посока да работим. Да може всички жители на „Тракия“ да са доволни от околната им среда. А тракийци са забележителни хора. Вечер се събират пред блока, на по чаша бира. Кой свалил тиквеник, кой –баница. Мога да ви кажа в кой блок коя жена какво обича да готви. И когато обикалям, виждам колко са задружни. Как в сговор им минава съседският живот. Сутрин пият кафе пак по тези беседки. Поддържат си градинките край блоковете. И мога да кажа, че всичко това, което сме постигнали, е плод на общите ни усилия с хората. За което им благодаря.
- Какви са мечтите Ви за „Тракия“?
- Да имаме една спортна зала. Където в събота и неделя тракийци да си провеждат различни спортни мероприятия, да има концерти на училищата, представления на децата, за отбелязване на празници. Няма нужда да е много голяма, важното е да върши работа. Някои казват, че „Тракия“ е такъв квартал, че може да не излизаш от него. В него има всичко. Ако имаме една математическа гимназия тук ситуирана, то кварталът наистина ще придобие един друг облик.
От първостепенно значение ни е решаването на проблема с паркирането. Имаме идеи за многоетажни паркинги. Един вече е проектиран и чакаме с нетърпение да започне неговото строителство. Намира се срещу бл.15. Чакаме да се осигури финансиране. Имаме идеи за паркинги на две нива. Ще можем да даваме и част от паркоместата под наем. За да има и възвращаемост на тази инвестиция. Наистина най-доброто предстои за „Тракия“.
- Вие сякаш сте „закотвен“ за „Тракия“!
- Запознат съм изцяло и в детайли с проблемите в района. Опитва се да съм един добър стопанин. И да решавам мигновено проблемите на хората. В момента знам, примерно, къде и как са счупени лампите. И сега съм в течение с всяко едно нещо в „Тракия“.
- Спортен човек сте, завършил сте математика.По лицето Ви не е изписана никаква емоции. Май си имате списък от принципи, които следвате. Какви са те? Какво може да ви разсмее. Какво най-много Ви ядосва. А плакал ли сте за нещо?
- Списък с принципи нямам. Следвам общочовешките. За съжаление напоследък толкова неща трябваше да свършим, че не намираме време да се посмеем на живота. Това, че наскоро имаше Световно първенство по таекуондо, а после влязохме и в предизборна кампания, чувствам се уморен и с нетърпение чакам всичко да приключи. Да мога да си отпочина малко и тогава пак ще се усмихвам.
Иначе има толкова много неща, които могат да ме накарат да побеснея. А най- много- вандалщината по улиците. Опитахме се да предизвикаме една нетърпимост към тези прояви. И гледам, че напоследък в парк „Лаута“ например, хората разбраха, че всичко това е за тях. Направено е за тях, и трябва да го пазят. И когато се появят хулигани, които плюят на работата ти…Примерно две години се опитвахме да сложим едни 15 лампи, сега в момента са сложени 65 лампи, от които десет са счупени. И те се чупят постоянно. Нямам обяснение защо. Не мога да го проумея. Сами виждате и спирките как са изпотрошени. И това наистина може да те обезвери. Трябва да си много силен характер, за да можеш да продължиш напред след като нещо си го работил работил , а на другия ден някой го чупи. Ти да го поправиш и да продължиш. Както беше и с барбекютата. Още следващата седмица счупените барбекюта бяха поправени. И на пук на вандалите направихме още три. Да знаят, че въпреки тях, ще продължим.
А иначе - много рядко плача.

Публикувана на
20 Октомври 2019 година