Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Командоси на пл. „Централен“

Видяна: 14945 пъти

С атрактивен авиопарад и демонстрации на бойни умения от българските командоси в Пловдив се проведе Националната инициатива на Българската армия "Бъди войник". Събитието събра висши представители на генералитета и стотици зрители на централния площад.
Презентацията на инициативата за набиране на кадрови войници в армията бе повод пловдивската 68-ма бригада Специлни сили да отбележи професионалния си празник – Ден на парашутиста.
Датата 18 октомври се счита за родоначална на българските командоси, тъй като на този ден преди 75 години е бойното кръщение на тогавашната парашутна дружина, победила с много жертви и безпримерен героизъм елитните германски войски в битките при Стражин и Страцин през Втората световна война, припомни командирът на бригадата генерал Явор Матеев.
Ключовата роля на десантчиците ни изтъкна и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
След това празникът продължи с малък въздушен парад – ниско прелитащи самолети, хеликоптери и изтребители, изпълнили над публиката сложни фигури от висшия пилотаж. Командосите пък показаха бойни умения, десант с въжета от хеликоптери и скокове с парашути "летящо крило".
Основната цел на инициативата "Бъди войник" е да запознаят младите хора за кариерните възможности в армиятаза да могат да направят своя осъзнат избор, за служба под знамената, изтъкнаха в приветствията си висшите военни. бнр

Публикувана на
17 Октомври 2019 година