Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Отиде си Милчо Левиев, обиден на Пловдив

Видяна: 38280 пъти

На 81 години си отиде големият джаз музикант, композитор, аранжор и пианист Милчо Левиев. Починал снощи около 22 часа в Гърция след кратко боледуване. На 19 декември щеше да стане на 82.
Роден е на 19 декември 1937-а в Пловдив в еврейско семейство. Първа негова учителка Завършва Държавната консерватория през 1960 г.
Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.
По идея на Радой Ралин създава групата Джаз Фокус'65, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни "Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика.
През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет.
Месеци преди смъртта си джаз легендата сподели, че не се чувства добре в България и Солун е неговият град.
Последните 15 години той живееше в Солун заедно със съпругата си джаз певицата Вики Алмазиду, която е от гръцки произход.
„Не се чувствам добре, не заради България, аз обичам България, най-много Пловдив и определени хора, но тъй като станах известен и много се спекулира с моето име“, каза пред БНР наскоро големият джаз музикант Милчо Левиев, отговаряйки на въпроса как се чувства отново в България.
„И много хули се чуват, които не ме притесняват въобще, това са проблеми не мои, това са проблеми на тези хора, но аз искам да се чувствам добре на тези години – 82 наближавам“, посочи той.
„Аз заявих вече официално, и това е официално, че няма да мърдам от Солун, това е моят град, както беше първо Пловдив, след това София. Другият ми дом беше Лос Андежелис. Сега съм в Солун, това е моят дом“, поясни музикантът, който родом е от Пловдив.
"Солун е Пловдив, Варна и София в един град и в морето до мен“, сподели джаз легендата. “Гърция винаги е била по-напред от България и сега е така с всичките ѝ кризи“, каза още Левиев.
В началото на тази година пианистът се отказа титлата "Почетен гражданин на Пловдив" и написа подробно писмо с мотивите си до кмета. "Но нека да е ясно - не се отказвам от моето почетно място в любимия ми роден град, където много хора ме обичат. Моят Пловдив обаче има нещастието да бъде управляван от недостойни за него хора. В писмото съм казал ясно -отказвам се от тази община, не от званието, което ми е дадено от предишна администрация.
Вижте - не става въпрос за моето его. Всеки човек има его, оправдано или не, всеки артист има голямо его. Говоря за болката, която изпитвам. Когато в чужбина ме питат какъв съм по народност, отговарям с гордост: филибелия, пловдивчанин! И обяснявам, че съм роден във Филипополис, много древен град. За съжаление този град е малтретиран…Личната обида е натрупана, започна много отдавна. Имам лична обида и за брат ми Йоан Левиев, много известен художник не само в България, а и в чужбина. Имал е изложби в Лос Анджелис, в Париж, къде ли не! Той е от големите пловдивски художници, вече покойници - Митко Киров, Жоро Слона, Христо Стефанов. Брат ми също си отиде. По време на предишния кмет и на предишния градски шеф на културата пробиха врата в стенопис на брат ми, в който няма нищо политическо. Става въпрос за огромно пано в бившия партиен дом. Недоумявам как шефът на културата и главният архитект на града са разрешили да се пробие в стенописа врата, през която хората да влизат в залата. През стенописа - пробиха произведение на изкуството. И племенницата ми Йоана Левиева, журналистка, и аз побесняхме заради това посегателство. Писахме, уж започнаха да реставрират паното, но нищо не стана. Беше възмутителен скандал", разкри още именият пловдивчанин.
"Без дори да ми се обадят, назначиха човек, няма значение кой, за директор на джаз фестивала, който аз основах. Просто бях отстранен. Това са насъбрани във времето обиди. Става въпрос за хора от т.нар. организирана посредственост, които рушат духа на Пловдив. Да не забравяме, че в България освен организираната престъпност има и страшна организирана посредственост - на хора, носители на най-лошите национални черти: завист, подлост, лъжи. Такива хора има и винаги е имало в България. Както ги има и по целия свят - и във Финландия, и в Тимбукту. Въпросът е, че при нас се оставяме такива да управляват града ни и неговия културен живот", каза още композиторът.
"Ако дойда в Пловдив, то ще е по причина, за която си заслужава. Вече правя планове само с ден напред, а и не обичам вече да идвам в Пловдив - дразнят ме поразиите... Обичам хората на Пловдив. Без да се правя на опълченец, се боря за този град. ", каза Милчо Левиев през пролетта на т.г лупабг

Публикувана на
13 Октомври 2019 година