Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Втори „Капан“ предлага адвокат

Видяна: 25000 пъти

Пловдив трябва да има втори „Капан“ на старата улица „Карловска“, предлага кандидатът за градоначалник Георги Колев. „Бях общински съветник на последния ред в Общинския съвет, когато започнахме да затваряме улиците в Капана, за да ги правим пешеходни. Тези решения бяха посрещнати с „У-у-у-у!“, „Убийци!“, „Убихте ни бизнеса!“ Сега получавам по 5 предложения на ден улиците там да бъдат забранени за автомобили. Арткварталът обаче се претовари. Градът вече е петимен за друго подобно място.“, обяснява той.
Така топ адвокатът анонсира идеята си под тепетата да има два Капана. Според него единственото подходящо място, което може да се превърне във втора зона на занаятите, на изкуствата, на старите пловдивски майстори е зоната на ул. „Карловска“.
„Аз съм живял години наред в този район – на ул. „Златна Панега“. Там като деца сме играли около сарачниците, които правеха конските впрягове и аксесоари. Задигали сме мъниста и кожени ремъци. Там беше пловдивската задруга, където са работели ковачи, занаятчии, майстори на печки и сарачи.
Малки къщи, дюкянчета, стари магазини, които много напомнят тези в „Капана“. И ако се оправи калдъръмът и зоната, стане пешеходна, могат да се появят ресторантчетата, кафененцата, магазините за занаяти ”, уточнява Георги Колев.
Необходимо е веднага да се опишат и заснемат старите сгради на ул. „Карловска”, след което да се направи предложение към НИНКН улицата да бъде вписана като ансамблов паметник на културата. Улицата, започваща от река Марица и стигаща до бул. „България” може да се превърне във втория Капан под тепетата, ако гласувате Георги Колев да бъде кмет на Пловдив с № 49 от интегралната бюлетина.

Публикувана на
12 Октомври 2019 година