Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Как никой не се сети за най-големия европеец в Европейската столица на културата!!!

Видяна: 25600 пъти

Измина цяла година, откак Пловдив е Европейска столица на културата. Не чухме поне веднъж да споменат за Веселин Сариев – един от най-големите европейци в пловдивската култура. Господ затова ли го прибра твърде рано, още на 51 години, виждайки, че не го заслужаваме... даже толкова години след смъртта му не сме способни да го оценим. По-точно, много сме дребни и дребнави, за да разберем кой е бил Той.

Динко ПЕТКОВ

Веселин Сариев беше 24-каратов поет. Сред дублета. С прилепнали към него халтурни паразити. И интересчии. Търпеше ги с великодушие. Те мислеха, че ги хвали, когато се отнасяше с тях със сарказъм. Аристократ по душа. Приличаше на слязъл от Олимп, който върви по Главната на Пловдив.
Толкова пари се потрошиха за тази прословута Европейска столица на културата, не се намери някой лев поне да направят някакъв конкурс на името на Веселин Сариев. Не за прохождащи или вече едва ходещи поети. За европейци. Като него.
Няма ли една тиха уличка под тепетата, която да я кръстят на Него!
Имах шанса да сме близки. Усещах, че е по-различен от всички. Но пиехме като равни. Като в едно негово стихотворение: „Тихо е – търговците на вино пишат с бели букви по зида на кръчмата – сякаш бели букви в нощта – буквите – накацали – заспиват.
В една моя книжка си взех сбогом с Веско.
Пловдив, казват, се бил отпуснал като занемарила се дама. Аз знам защо. Няма го Веселин Сариев.
Сред оркестъра на видните пловдивски мъже той беше като солото тромпет. Появяваше ли се, всички отстъпваха изчакващо. Даже тези, смятащи се за първи цигулки и шумните тъпанари гък не смееха да кажат, докато Солото не отминеше.
Тръгнеше ли по Главната, къщите по нея поруменяваха разгонено. Прозорците им се превръщаха в играещи очи на кокетки, балконите им се виреха напред, да ги забележи. Вратата на всяка от тях сякаш му казваше: „Хайде, ела!“.
Той обаче не беше оперетен Дон Жуан. Нито салонен Казанова.
Беше пловдивският Одисей.
Бродеше из морето на поезията. Там корабът му не беше някакъв шлеп или гемия. Беше галера.
Стиховете му бяха като целувката на принца, от която жабата се превърнала в принцеса.
А в морето на бизнеса никоя буря не успя да го стресне. Можеше да бъде танкер. Не пожела. Харесваше му и там да си е галера. Затова не купуваше фабрики, а само лозя.
В морската шир беше галентен със сирените. Без фатално да се омайва от песните им. Обратното. Те го следваха запленени, радвайки се даже на огризките от ласките му.
Галерата на Веско си имаше едно единствено пристанище – неговата Пенелопа на име Катрин.
Тя си знае. Веселин Сариев сега е в Отвъдното. От там й дава знак - да не спира да го чака.
Всеки ден пращам репортери пред къщата му на ул. „Отец Паисий“.
Да дебнат там кога галерата му отново ще се появи...

Веселин Сариев е роден на 22 септември 1951 г. в Пловдив. Завършва Българска филология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Дебютната му стихосбирка „Здраво утро“ излиза през 1982 година в издателство „Христо Г. Данов“. Книгата има дълга предистория на неприемане от официалната комунистическа критика. Първият ѝ вариант е претопен и отново издаден в съкратен и цензуриран вид, без илюстрациите на художника Димчо Павлов, който от своя страна прави изложба по стиховете в книгата.
Втората стихосбирка на Сариев, „Пред края на кръга“, излиза през 1989 г., също като издание на „Христо Г. Данов“. С нея поетът получава наградата „Пловдив“ за литература.
Интересите му са насочени към визуалната поезия. Това довежда до издаването на първото българско списание за визуална и експериментална поезия СВЕП (1990), в което Сариев кани за участие автори от Европа, Япония, САЩ, Южна Америка. От него излизат четири броя в тираж 100 и се разпространява по пощата, което е една от концепците на това „пътуващо изкуство“, наричано още mail art.
Стихосбирката „Съзвездие от мигове. Поетически диалози“ (1999)[1] е билингва в три варианта – английски, немски, френски. Излиза също във вид на плакат и пощенски картички. С нея поетът получава за втори път наградата „Пловдив“ за литература.
Следващият проект „Горски дух“ (2000)[2] е поема-портрет на художника Атанас Хранов.
През 2001 година излиза последната поетична книга на Веселина Сариев „Златна клонка / Twig of Gold“[3], която също е билингва и е придружена от рисунките на Данаил Дянков.
В последните си години Веселин Сариев продължава да работи върху ръкописа „Дворът“ – поетичен разказ за приятелите художници и творци.
Историко-публицистичното съчинение „Диарбекир и българите“ (1996, ИК ”Христо Ботев“) получава специалната награда на Дружество „Гражданин“ през 1996 г.
През 2000 година Веселин Сариев построява със собствени средства параклиса „Св. Мина“ в село Брестовица, за което е награден с почетния знак за дарителство на град Пловдив.
Умира след тежко боледуване през юни 2003 година, на 51-годишна възраст.
През септември 2011 г. посмъртно е публикуван двутомник с творби на Веселин Сариев – „Събрани страници“[4], съставен от Катрин Сариева и проф. Михаил Неделчев.

Публикувана на
12 Октомври 2019 година