Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Почина първият човек, излязъл в Космоса

Видяна: 27880 пъти

Първият в историята човек, осъществил излизане в открития космос - Алексей Леонов, почина на 85-годишна възраст. Това съобщи неговата помощничка Наталия Филимонова. Леонов е два пъти герой на Съветския съюз. "Алексей Архипович почина в болница "Бурденко" след продължително боледуване", каза Филимонова пред ТАСС. Поклонението и погребението на космонавта ще се състоят на 15 октомври на Федералното военно мемориално гробище в Митищи, Московска област.
Алексей Леонов е роден в село Листвянка, Кемеровска област на 30 май 1934 г. След края на Втората световна война заедно със семейството си се премества в Калининград. Завършва средно училище през 1953 година. Избран е за член на първия отряд на космонавтите на СССР през 1960 г. Влиза (1967) в групата съветски космонавти, готвещи се за полет към Луната. В периода 1970 – 1991 г. е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.
Полетът с "Восход 2" (18 – 19 март 1965 г.) е съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба. По време на този полет Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос с продължителност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането проявява мъжество, особено в извънредната ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб.
Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. П. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат "Восход" се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.
Полетът със "Союз 19" (15 юли 1975 – 21 юли 1975), съвместно с Валерий Кубасов, е вторият полет на Леонов в космическото пространство. Той е като командир на космическия кораб „Союз 19“ по програмата „Аполо – Союз“. Продължителност на полета – 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди.
Има 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Получил е признание като художник, включително на пощенски марки, негови работи се излагат в изложби и се публикуват. Излиза в пенсия през 1991 г. днесбг

Публикувана на
11 Октомври 2019 година