Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Децата ни все пак ги взимат, но не норвежците

Видяна: 27633 пъти

Големият износ на български деца, грабнати ловко от норвежката либерална агентура из под носа на обичащите ги родители, започна да навлиза в зоната на непроправимата лудост. Всички тези родители, пламенно бранещи децата си от Стратегията за кражба на детето, са наистина прави. На вас наистина ви вземат децата непрекъснато. Вземат ви ги още в първите години, когато получите смешни пари за майчинство и сте принудени да разчитате на светите баби от последния ден, за да може да се справите някак.
Райко БАЙЧЕВ

Но вие не протестирате за по-голяма подкрепа на държавата, защото няма такава държава, но бабатищепомогне. После ви ги вземат в детската градина, когато намирането на подходяща и записването в нея предизвиква толкова трудности, колкото кастинг за астронавти на международната космическа станция. Но вие гледате да се оправите някак и да стигнете до заветното "уредихме се най-накрая", понеже всичко си го правиш сам-самичък и вместо да променяш механизмите на държавата по-добре да намериш леко разтеглена брънчица, в която все пак да се напъхаш и да въздъхнеш, че ей го, и това гайле се реши.
После ви ги вземат в училище, където броят на млади учители е толкова нисък като процент, колкото вероятността норвежка програма да ви отмъкне детето. Но вие намахано ставате на родителската среща и недоволствате, че програмата била остаряла и никой не подготвял детето ви за "живия живот", а само му обяснявали "какво искал да каже автора". После ви го вземат в университета, където лекциите са препоръчителни, оценките - административни подробности, завършването - в повечето случаи много по-лесно от това в гимназията, а перспективите, долу-горе същите, каквито са били при завършването на гимназията. Но за вас е важно то да има висше образование и по магически начин окачената в рамка на стената диплома да гарантира проходите към прекрасния нов свят и неговите приходи.
После ви го вземат в няколкото възможни варианти за работа, в които изборът е дали да станат на офисен планктон за повече пари или на офисен планктон за по-малко, и ако те извадят късмета да бъдат от първите, вие ще сте доволни, а те не, но няма да ви кажат. После ви го взема най-лошото: неумението ви да възпитате в него рационален човек с гражданско чувство, трезва преценка, мнителност към евтини емоционални тригери и разбиране за пирамидата от проблеми, които не включват фалшивите новини.
Но накрая става много вероятно те да възпроизведат същото и да повторят истинската стратегия за детето, която тъй или иначе изповядвате. Тя гласи: 1. Няма да мисля. 2. Няма да протестирам за онова, за което трябва, а за това, което не. 3. Прочетох във фейса и шернах - ще ни вземат децата, а Аз Моето Няма Да Го Дам. Вече Си Го Дала.

Публикувана на
10 Октомври 2019 година