Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Защо да хапваме мазничко на закуска

Видяна: 26280 пъти

Дори ако сте на диета, хапвайте сутрин няколко резанчета бекон - пресен, пушен или печени, пише Hearth. Тялото ви ще ви благодари за това!
Вярно, главното тук е да не прекалявате: свинската мас е много висококалоричен продукт, 100 грама съдържат от 750 до 850 ккал. За възрастен човек е достатъчно 10-30 грама мазнини на ден.
Ако ядете повече, излишъкът ще се отложи под формата на подкожна мастна тъкан. Затова хапвайте умерено!
Тази здравословна закуска ще ви зареди с енергия за целия ден и в същото време ще предпази организма от хипотермия.
Мазнината предпазва от образуване на плака върху кръвоносните съдове
Мазнината съдържа мастноразтворими витамини A, D и E, ненаситени мастни киселини и лецитин. Взаимодействайки, тези полезни вещества помагат за прочистване на кръвоносните съдове от холестеролни плаки.
Мазнините стимулират производството на жлъчка
Диетолозите съветват да хапвате мазничко сутрин и ето защо: свинската мас стимулира производството на жлъчка, като по този начин допринася за нормалното храносмилане.
Няма да имате проблеми със запека, ако редовно ядете парче сланина за закуска! Само не забравяйте, че трябва да се комбинира с други продукти, например със зеленчуци, и в никакъв случай не трябва да ядете само свинска мас за закуска.
Мазнините укрепват сърдечния мускул
Съдържат уникално вещество - ненаситена арахидонова киселина, която помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, осигурява нормалното функциониране на сърдечния мускул.
Между другото, в растителните продукти изобщо няма арахидонова киселина, а количеството й в маслото е 10 пъти по-малко, отколкото в мазнините. Освен това селенът е част от мазнините, този микроелемент има защитна функция: той е антиоксидант и предпазва кръвоносните съдове от увреждане.
Мазнините стимулират умствената дейност
Не можете да се концентрирате? Хапнете парче сланина! Лецитинът, който е част от него, е полезен за мозъчните съдове. Последните проучвания на канадски учени разкриха, че този продукт повишава интелектуалната активност.
Мазнините повишават имунитета
Мазнините съдържат "полезен" холестерол и мазнини, които участват активно в развитието на клетъчните мембрани, необходими за изграждане на имунитет.
Противопоказания
Трябва обаче да се има предвид, че мазнините в някои случаи могат да бъдат вредни. Ако имате заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, жлъчните пътища или нарушение на метаболизма на холестерола, по-добре се откажете от мазнините./ zdrave.to

Публикувана на
27 Септември 2019 година