Новина от категория България
Архив на публикациите

Любо Нейков бае на суджуците си

Видяна: 22204 пъти

Коста Баничаров, готвачът в българското посолство, се превърна в любимия герой на почитателите на „Мисия Лондон”, когато филмът по романа на Алек Попов излезе на големия екран преди години. В изпълнението на Любо Нейков ролята направо „звънна”, видя HotArena.
„Диви патици. С боровинков сос, с плодове и арпаджик. Права гииии – един път!” – това е наистина култова реплика на Любо Нейков, изиграл кулинаря в комедията. Въпросът е, че тогава едва ли зрителите са допускали, че актьорът вероятно наистина е можел да изпълни тази сложна рецепта с диви патици. Продуцентът, който със съдружника си Евтим Милошев, стои зад някои от най-гледаните сериали и предавания в родния ефир, обаче е истински мастър шеф. И ако не бе открил театъра, киното и телевизията, днес Любо Нейков вероятно щеше да е собственик на ресторант.
„Има голям шанс да е всичко друго, но най-много като че ли ме бута към едно малко, кокетно, френско ресторантче”, споделял е Любо Нейков. А може и италианско ресторантче. Която и кухня да избере, Любо със сигурност би се съревновавал с топ кулинарите в столицата, които в последно време се изявяват и в тв ефира. В актьорските среди нямат никакво съмнение, тъй като добре знаят колко вкусно готви Любо и с нетърпение очакват новите му изкушения.
„Последното ми постижение е кашкавал и сирене. Започнах да правя собствена мандра вкъщи. Получава се страхотно! За мен готвенето е почивка”, споделял е Любо. Той си отдъхва най-добре именно в кухнята. С готвене „изчиства” съзнанието си от негативни неща, неутрализира целия стрес, който е натрупал през деня. Понякога се прибира в 22 часа и веднага запретва ръкави. „В 4 след полунощ питката ми е готова”, споделял е актьорът-продуцент. Често готви и по няколко ястия наведнъж. И ако някой го пита нещо, свързано с работа, докато е зает с манджите, нищо не може да каже. Готвенето му е като медитация, терапия, а и хоби.
Любо Нейков безспорно е най-големият кулинар сред всички свои колеги в актьорската гилдия. Мнозина научават интересни рецепти от него. Ненчо Илчев е един от тях. Откакто с Любо са близки приятели, а и колеги в шоуто „Комиците”, тефтерът с рецепти на Ненчо доста се е обогатил. „Любо ми е давал десетки интересни рецепти, той готви страхотевично. И почти всеки ден забърква нещо. А каква рибена супа прави...”, притваря очи Ненчо Илчев.
За рибената чорба на Любо Нейков още се говори в Интерхотел „България” в Бургас. В края на лятото през 2014 г. екипът на шоуто „Комиците” пристигнал в града, който бе включен в турнето им. И домакините на Интерхотел „България” дали на Любо поле за изява на кулинарните му умения. Актьорът приготвил прочутата си рибена чорба, от която опитали всичките му колеги, майстор-готвачът и изпълнителният директор на хотела. Всички били очаровани. Тогава стана ясно, че актьорът-продуцент не за първи път се изявява в кухнята на хотела, с чийто изпълнителен директор са близки приятели. Всеки път Нейков изненадвал всички с вкусни ястия, пише Уикенд.
В актьорските среди отдавна се знае, че Любо готви фантастично. Той е майстор на всички традиционни ястия, дори точи кори за баници. Опитвал е всякаква кухня, но най-любими си остават гозбите от детството му - пълнени чушки, сарми, пържени кюфтета. И тях умее да приготвя от дете – прибавя им смляни на ситно гъби. Любо и днес си спомня първото ястие, което е сготвил. „Прибрах се от училище, не намерих какво да ям и звъннах на баща ми в работата. Той по телефона ми каза как да си направя бъркани яйца”, споделял е Любо. Днес той може да приготвя ястия, достойни за някое от кулинарните състезания в родния ефир. И често се шегува, че ръцете си мие и прави супа, и тя пак е вкусна.
Любо е цар на българската народна кухня, но владее и чужда. Научава рецепти от кулинарни предавания или книгите, които има. Някои пък разгадава, след като е опитал ястие в чужбина. Пази и стари домашни рецепти. И днес всяка зима Любо приготвя домашен суджук, луканка, пастърма. Суджука прави по рецепта на колегата си Васил Банов, баща на министъра на културата Боил Банов. „Наистина рецептата му е много добра. Една идейка са по-солени, но са по-вкусни телешките суджуци. А за пастърмата рецептата е на баща ми… Месцата ги обезципява, говори им, бае им. Има си ритуал, слага ги в едно сандъче, притиска ги и ги навива всеки ден по малко, след което две седмици ги развива, след това пак им бае с едни подправки, пробожда ги с губерката, нанизва ги и като изсъхнат, става... мани-мани”, споделя образно Любо. Актьорът е известен и с тиквената си супа, а отскоро е станал добър и в приготвянето на десерти. Любо прави ябълков пай и безупречно креп-сюзе. Разтапя на тигана една бучка краве масло, слага 2-3 лъжици кафява захар, 50 гр. ликьор, който съдържа коняк с вкус на портокал, фламбира, настъргва кори от портокал и прибавя две лъжици сладко от портокал. „И с това още, докато е топло, поръсваш върху палачинката”, дава рецепта Любо.

Публикувана на
23 Септември 2019 година