Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Георги Стаменов на младежки форум

Видяна: 18605 пъти

При голям интерес протече дискусията на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов с участници в Националната младежка конференция „Европейски парламент 2019“, която стартира в петък в НБ „Иван Вазов“ в Пловдив.
Младежите изслушаха презентацията му за териториалното деление на общините, за функциите и правомощията на кмета на общината, на Общинския съвет и на районните кметове.
Той изнесе данни, според които по време на всички 220 работни дни от годината, през район „Централен“ минават над 20 000 документа, зад всеки от които стои труда на поне един служител.
„Районната администрация обхваща всички аспекти на живота – социален, икономически, културен. Основните ресори са озеленяване, строителство, ремонти и изграждане на нови обекти. Икономическият аспект пък включва отдаване под наем на сгради и терени. Друга област, която е приоритет на районите, е административното обслужване на гражданите.“, поясни кметът.
Как се избира районен кмет бе първият от десетките въпроси, които младежите му зададоха.
„Районен кмет е изборна длъжност, като всеки от нас на 4 години застава пред съгражданите си, отбелязва постиженията си и бъдещите си планове за развитието на района и ги моли за доверие. Убеден съм, че добрите, можещите и знаещите във всяка област вървят напред и се развиват. Според мен, който и да е управник, трябва да е наясно, че целта на работата му е да подобри живота на хората и постът му не е вечен. За мен е важно дори и след края на мандата, да гледам честно и открито съгражданите си в очите“, обясни Георги Стаменов.
На въпрос с кой от реализираните през мандата си проекти се гордее, заяви, че „с всички, защото, макар и различни, те са значими за хората по един и същ начин.“
„Малката детска площадка в междублоковото пространство е от първостепенно значение за майките в квартала, а историците вероятно ще отдадат основна роля на реконструкцията на Бунарджика, който не бе реновиран в продължение на 90 години, а в момента е любимо място на пловдивчани. За художниците и културните дейци пък най-значимо е преобразяването на бившия „Детмаг“ в най-новата и модерна картинна галерия на Пловдив – галерия „Капана“, която за 2 месеца имаше над 3500 посетители. За мен от съществено значение е, че хората са доволни и за 4 години в район „Централен“ успяхме да осъществим максимален брой проекти в полза на пловдивчани“, категоричен бе кметът.
„Радостен съм, че десетки хора ме поздравяват по улиците за изпълнените обещания. От най-голямо значение за жителите не е името на кмета, а районът да се развива – да е чисто и осветено, да има паркове, детски градини и места за паркиране. Всичко това обаче се постига с усилията на много хора в администрацията“, изтъкна той.
Отговори и на въпроси за синхрона на работата между районната администрация и Голяма община, за ремонта на улиците, за градския транспорт, за генералния план на движение и много други.

Публикувана на
21 Септември 2019 година