Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Къде е бъдещето на Пловдив според Здравко Димитров

Видяна: 18117 пъти

„Две са основните системи, които правят държавата – образователната и правосъдната“. Така председателят на сдружението “Бизнесът за Пловдив“ инж. Атанас Рогачев откри срещата с просветния Министър Красимир Вълчев в Пловдив. Присъстваха областният управител Здравко Димитров, Стефан Стоянов – зам. кмет по образованието, Димитър Лазаров – депутат от ПП ГЕРБ.
Новите технологични линии и най-съвременните машини, които бизнесът внедрява, да станат и учебно поле, предлагат от Сдружението. Пловдив е пионер в дуалното образование.
„До момента над 200 деца са добили практически умения по дуалната система. В пловдивска област има 27 професионални гимназии и ако зад тях застане сериозен бизнес с добри програми, с опитни експерти и се отворят производствата за адекватно и приложимо обучение – след години ще имаме друга картина“, подчерта Стефан Стоянов.
„Най-добрите образователни системи са тези, в които най-добрите ученици стават предимно учители. Най-технологично развитите държави са тези, в които най-добрите ученици стават инженери.“ Това е целта и на преструктурирането на системата на висшето и професионалното образование“ , заяви министър Вълчев. Той изрази подкрепа за развитието на клъстъра, представен от „Бизнеса за Пловдив“ и готовност за следващи срещи с всички участници в проекта.
„Всеки нов инвеститор, който идва, е направил проучвания за работна ръка, за образователни центрове за подготовка за кадри и първите му въпроси са свързани с това“, сподели Здравко Димитров и допълни: „Пловдивска област, която е една от най-бързоразвиващите се, изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка. И пътят е само един – общи действия и програми с бизнеса, научните центрове и училищата. Всички сме убедени, че само образованието и квалификацията, въплътени в човешката личност, движат развитието. Пловдив е най-стария жив град в Европа и неговото бъдеще е в икономика, основана на знанието.“

Публикувана на
21 Септември 2019 година