Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Шок, и овце ще гласуват на 27 октомври!

Видяна: 23058 пъти

590 овце от породите вакла маришка и тракийска тънкорунна ще гласуват на изборите за местна власт на 27 октомври, тази шокираща информация научи репортер на Пловдив медия. Трудно е засега да се разбера дали това не е предизборна партенка, но се доверяваме твърдението на стопанина им Стефанчо Добрев, жител на крайпловдивско село.
Динко ПЕТКОВ

Бай Добри е пенсиониран милиционер. За последно е карал службата си като охрана на съветското консулство в Пловдив. Толкова е бил бдителен в работата си, че всеки, който е искал да мине по ул. „Иван Вазов“, където се е намирала сградата на консулството, за да стигна по-пряко до Централна гара, го е проверявал дали е благонадежден. Карал го е да запее „Калинка моя“ или „Пусть всегда буден солнце“. Ако се запънел, отпращал го за заобикаля през Сточна гара.
Бившият старшина разкри, че е успял да вкара в избирателните списъци стадото си от 590 овце. Всяка от тях имала име и фамилия, издействал й и лична карта. На репортерски въпрос как така дават лична карта на овца, той отвръща лаконично: „Тайна, майна!“. Признава само, че не успял да уреди с лична карта магарето си, кръстено Тодор Попниколов, тъй като се заинатило и се запънало да влезе в кабинката, където да го щракнат за снимка.
На друг въпрос каква му е целта с внедряването на този овчи електорат, да спечели някой лев ли, отвръща възмутен: „Купуването и продаването на гласове е престъпление!“. Казва, че ако имал меркантилни намерения, щял да си регистрира овцете като гласоподаватели в някоя от етническите махала, където се знае, че истимаро се върти изборен алъш-вериш. Той ги бил записал в избирателните списъци на Кършияка и Мараша.
И пак отвръща лаконично как така ги е вкарал в списъците: „Тайна, майна!“.
По същия начин отговаря за кого овчето стадо ще си пусне гласовете. Но не скрива, че вече води конкретни разговори с отговорни представители на партийни централи – били предимно от дясното и лявото пространство. От една партия не пожелали среща с аргумента, че си имало достатъчно овце за изборите.
Не се притеснявал, че в самия изборен ден неговите избиратели щели да бъдат разпознати като овце и няма да ги допуснат да си пуснат бюлетината. „Че с какво се различават от повечето, дето ще дойдат пред урните, и тях ги водят като овце, само дето вдигат по-малка пушилка.“, обяснява каква ще е ситуацията на 27 октомври старшина Стефанчо Добрев.
Уточнение:
Материалът е от публикациите, излезли на 20 септември във втория брой на безплатния книжен седмичник „Пловдив медия“. Вестникът се разпространява на трите автогари в града, в „лекситата“, в търговски център „Форум“, по районните кметства, в ДКЦ-тата и в МБАЛ „Св. Георги“.

Публикувана на
21 Септември 2019 година