Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Топ пожарникарят на Пловдив и областта - фен на Христо Ботев, Дийп Пърпъл и АББА

Видяна: 31720 пъти

„Аз съм щастливец! Ако се преродя, пак ще съм огнеборец!“
Комисар инж. Георги Мангараков е роден на 08.02.1964 г. в град Асеновград. Завършил е висшето си образование в Академията на МВР гр.София. Започва работа като инспектор във Втора районна служба по пожарна безопасност и защита на населението в гр.Пловдив. От 2015 г. до 2018 г. я оглавява. Настоящият пост Директор на РДПБЗН – Пловдив заема след спечелен конкурс. Женен, с двама сина, за които казва, че са гордостта му. Твърди за себе си, че е голям щастливец.
Катя КАЗАКОВА

Разговорът ни тръгна с една история, която много държи да разкаже:
„През 2012 г. с един от моите инспектори Владимир Дамянов отидохме на проверка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий в с. Първенец“. Тогава бях Началник група „ДПК“ във Втора районна служба за пожарна безопасност и защита на населението в кв.„Кючук Париж“ в Пловдив. На двора видях ученици, които се разкарваха. Заинтересувах се какво правят, а те ме отвръщят, че имали физическо. Питам ги няма ли какво да играете, а те ми отговориха, че могат да играят футбол, но нямали топки. На другия ден им занесохме две футболни топки. При беседа с тях им зададох въпрос, дали знаят кой е Христо Ботев?. Отговориха ми, че е борец за свобода и революционер. Друго, питам, знаете ли за него? При тяхното мълчание им отговорих, че Христо Ботев е и поет. Поставих пред тях предизвикателство, да научат наизуст едно от стихотворенията му – „Хаджи Димитър“ или „Обесването на Васил Левски“. Който го научи, ще има специална награда. Те толкова се ентусиазираха, че след две седмици ми се обади учителката им и ми каза, че има ученик, който ще декламира „Обесването на Васил Левски“. Когато отидохме в училище, стана едно момче и наизуст изрецитира стихотворинието. После учениците от класа ни подариха няколко рисунки на пожарна тематика. Много ми харесаха и им отправих ново предизвикателство – всеки да нарисува по една рисунка на пожарна тематика до две седмици, защото идваха коледните празници. От рисунките които ни дадоха, избрахме девет и направихме календар. Тази година за седмицата на пожарната безопасност издадохме с тях и плакат. Преди коледните празници подготвихме подаръци за учениците - тениски, шапки, календарчета за всяко едно дете от двата класа и отидохме пак в училището. След като ги раздадохме, учителката ни каза, че има ученик, който е научил и стихотворението „Хаджи Димитър“. След неговото представяне всичките 35 ученици от двата класа станаха прави и хорово като един изрецитираха стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. Останах толкова трогнат, че и днес това рецитиране звучи в ушите ми.
- Какво държите да се пише за вас?
- За мен не държа да се пише. Трябва да се пише за моя екип, за пожарникарите от регионалната дирекция за ПБЗН-Пловдив, които ежедневно гасят пожари, помагат на хора попаднали в катастрофи и бедствени ситуации, рискувайки живота си. Нашата работа е екипна, не е индивидуална, както в някои професии, затова разчиташ на колегата до тебе. Не може сам човек да изгаси един пожар. Понякога за гасене на пожар сме се събирали и до 16 екипа. И всеки помага на колегата до него. Много важно е в определена ситуация-пожар, бедствие, авария редовият пожарникар да почувства подкрепата на своя началник, който рамо до рамо е с него в борбата със стихите.
- Да станете пожарникар детската мечта ли Ви е?
- Моите родители ми казваха, че когато съм бил дете, са ме питали „Какъв искаш да станеш, като пораснеш?. Аз съм отговарял, без да се замисля - пожарникар. Имах една леля, която казваше: „Защо ще ставаш пожарникар, те нищо не правят и спят по цял ден. Инженер е най-добре!“ През 80-те години нямаше академия, а висшето учебно заведение на МВР беше Висша специализирана школа. Аз исках да стана военен и следзавършването на средното си образование, ме приеха във Висшето народно военно училище „Васил Левски“ - Велико Търново. Изкарах един месец, реших, че това не е за мен и го напуснах. След двете години в казармата, наблегнах здраво на подготовката си по математика и през 1985 г. ме приеха във Факултет „Противопожарна охрана“ на Висша специализирана школа „Г.Димитров“ МВР. При подговотката си по математика разбрах, че най-лесният кандидат –студентски изпит е този по математика. Защото при решаването на задачи по математика отговорът винаги е един. Или решаваш задачата, или не я решаваш.
Ако някой ден се преродя, пак ще искам да стана пожарникар. Тази есен ще започна 30-та година, откакто съм в пожарната. Една моя учителка по физика в 11 клас, Мария Стефанова, ни казваше: „Ученици, изберете си професия, при която, когато сутрин тръгвате на работа, да не псувате“. Е, аз съм си избрал точно такава професия. Всеки ден с удоволствие тръгвам на работа.
- Премиерът Бойко Борисов се гордее, че е бил пожарникар, с него засичали ли сте се в гасенето на пожари?
- С г-н Бойко Борисов никога не сме се засичали при гасене на пожари. Защото първо, той е с пет години по-голям от мен. Завършил е факултет „Противопожарна охрана“през 1982 г. а аз влязох през 1985 г. Той започна да ми преподава „Противопожарна тактика“ през есента на 1986-та година. И така четири години ни учеше - как да гасим пожари, как да използваме противопожарната техника, пожарните автомобили, уредите и способите при гасене, как да подходим при различните пожари, с колко хора да гасим и т.н. Научи ни да гасим, да изготвяме оперативни планове.
Той ни предаде неговия натрупан опит като пожарникар. Във факултет „Противопожарна охрана“ направи първата психофизическа лаборатория за пожарникари. Това е едно голямо помещение, оборудвано вътре с бягаща пътека, калорифери, сирени, прожектираха се пожари на голям екран. Започваш да бягаш по пътеката, пуска се дим, става горещо, вият сирени и т.н. Имитират се факторите, които съпровождат един пожар – висока температура, дим, пламък. Атмосфера, която те подготвя за това, което те чака, когато завършиш факултета и започнеш работа. Стана ни ясно, че нито ще идеш на бюро, нито на маса – ще гасиш пожари. И това беше много добре за обучението на всички ни. Г-н Борисов беше един от младите преподаватели, беше много добър и ни предаде практическия си опит. Защото едно е да го четеш, как става на книга, друго е на практика.
- Кой не може да бъде пожарникар?
- Не може да бъде пожарникар човек, на който не му идва отвътре да помага на хората. Пожарникарите ни още от постъпването си на работа имат нагласата да помагат на хората - дали ще се гасят пожари, дали ще се спасяват хора при катастрофи и бедствия, и други извънредни ситуации.
И второ - човек, който го е страх от огъня, не може да стане пожарникар. Имаше големите пожари, когато горяха гори, при които пламъците достигаха до височина 26 м. Как да гасиш, ако те е страх. Е, не може да не те е страх при такива ситуации, но проявяваш професионализъм, запазваш самообладание и разум. Но най-важно е желанието да помагаш на хората.
- Кои са били най-тежките Ви пожари?
- Няколко са били тежките пожари, но мога да отлича два, които са по-характерни. Първият е един от многото големи горски пожари през 2000-та година. Беше в местността „Бяла черква“ и траеше няколко дни. Когато възникна, го гасяхме с моите пожарникари около 30 часа без да мигнем. Постоянно гори интензивно и то на няколко фронта. Беше много тежко.
Другият през февруари тази година, когато горя сградата на месокомбината в с.Войводиново. Когато пристигнахме с моя колега и сега заместник гл.инспектор Д.Бришимов видях, че гори цялата сграда. После се установи, че е с площ 8000 кв.м. Благодарение, обаче, на колегите ми, на моя предшественик комисар Румен Димчев, на гл.инспектор Д.Бришимов и на ст.инспектор В.Брадистиров успяхме да организираме силите и средствата така, че да се справим. Горяха стените и покрива, които бяха изградени от термопанели. Те много трудно могат да се разглобяват, много трудно се режат. Не могат лесно и да се разкъртват. Пожарогасенето беше трудно, продължи 6-7 часа и бяха дислоцирани 14 пожарни автомобили от пожарните служби в гр.Стамболийски, гр. Карлово и други градове от Пловдивска област.
- Жена Ви как приема професията Ви? Все пак е рискова?
- Казва се Снежана. Още като курсант в 4 курс се оженихме и до ден днешен е с мен. Подкрепя ме и е съпричастна към работата ми. Вече 31 години сме заедно. В къщи не обичам да споделям проблемите в пожарната, защото няма смисъл да обременявам семейството си с тях. Както е казано в една приказка „До всеки успял мъж стои една силна жена“.
- Децата гордеят ли се с Вас?
- Гордеят се с мен и професията ми. И аз много се гордея с тях. Имам двама прекрасни синове. Големият се казва Томислав и е магистър-археолог. Завърши с отличен Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а след това отново с отличен успех и магистратура в Софийския университет „Климент Охридски“. В момента работи в Музея на авиацията до авиобаза „Крумово“. По-малкият ми син се казва Марио. Господ му е дал дарбата да бъде музикант. Свири на кавал от 4- ти клас. Завърши музикална паралелка в СОУ „Любен Каравелов“в гр.Пловдив. С музикалния състав на училището спечели много награди от участие на фестивали в страната и от международни фестивали в Чехия, Швеция, Македония и други страни. Преди да започне да учи в музикалната паралелка имаше вече 6 индивидуални награди. Но не искаше да продължи с музика. След завършване на средното си образование неговото голямо желание бе да стане готвач. Завърши специален курс при шеф готвач Данаил Гогов. Сега се стреми да стане №1 в професията си. Работи в един пловдивски ресторант с млад екип готвачи.
- Кои са най-добрите пожарникари в света, българските къде са в тази класация?
- Най-добрите пожарникари са българските и ще кажа защо. Нямам поглед на пожарникарите в чужбина, не съм имал преки наблюдения. Но нашите действат много професионално, бързо и ефикасно. Скоро в You tube гледах клипове, как действат при пожар американски и немски пожарникари. Толкова мудни действия не бях виждал. Това при нас не може да се случи. Действа се бързо, точно синхронизирано. Има приемственост при постъпване на работа на нови пожарникари. По-опитните предават опита си на новопостъпилите. Ние имаме най-добрите пожарникари в света. Това се доказа и на току-що завръшилото световно първенство по пожароприложен спорт в гр. Саратов, Русия. Българският отбор огнеборци се класира на почетното трето място от 11 отбора. В отбора на България по пожароприложен спорт са и двама огнеборци от Пловдивската дирекция – Пламен Писков и Михаил Костов.
- Как си почива шефът на пловдивските пожарникари?
- С две неща - едното е музиката, другото са филмите, защото аз съм филмоман. Майка ми работеше 35 години в киното и съм изгледал много филми. Филмите ми са страст. Тези, с които си почивам, са няколко - "Уасаби" с Жан Рено, „Анализирай това“ и „Анализирай онова“ с Робърт де Ниро. Любими ми са ми и по стари филми, като един е от 1965 –та година – „Да танцуваме сиртаки“. Обичам филмите на Луи дьо Фюнес. Те ме разтоварват. Харесвам и романтични филми.
Повече обаче слушам музика. Обичам всякаква музика, без чалга. Фен съм на хард рока. Израсъл съм с тази музика. През 1975 г., когато бях десетгодишен, за първи път разбрах, че има група „Дийп Пърпъл“. От тогава те са ми любими. Имах невероятната възможност да гледам три пъти на живо „Дийп Пърпъл“. През 2007 г. не можех да повярвам, че съм на концерта им. Бях и на прощалния им концерт, част от прощалното им турне "The Long Goodbye", което започна от България през 2017 г. в зала „Арена Армеец“. Мога да кажа, с чисто сърце, че мечтите се сбъдват. Моята беше да се срещна с поне един от членовете на групата „Дийп Пърпъл“ и това се осъществи на 28 октомври 2018 г. в Ямбол, зала Диана. Групата „Sainted Sinners“, която изпълнява парчета на харт рок състави, имаше концерт в две части. Втората част беше с участието на Йън Пейс, барабанистът на „Дийп Пърпъл“ и в нея звучаха хитове само на групата, които са класика в харт рок музиката. След концерта успях да се снимам с него. Разменихме си няколко думи и му подарих една статуетка с пожарникар. Като я видя, каза: „Велико! Велико!“. Затова казвам, че мечтите се сбъдват.
Другата група, която много обичам са великите музиканти от „АББА“. Наскоро се запознах се във фейсбук с журналиста Георги Тошев. Преди месец ми каза, че е в Швеция и ще присъства на концерт на Бени Андерсон от АББА. Помолих го да ми вземе автограф. Взел ми е, но още не сме видели, за да ми го даде. Любими песни на АББА са ми „Dancing Queen“, „I Have A Dream“, „Mamma mia“ и др.
- Пожарникарите имат ли си свой светия?
- Да! Пожарникарите имат свой светия и това е Свети пророк Илия. Той е закрилник на пожарникарите и спасителите. В доста областни дирекции в страната има изградени параклиси, които носят неговото име. В Пловдив още не сме изградили параклис.
Всеки един човек си има светия, който го пази. На мен е Света Богородица. Жена ми сънува през 90-та година един сън, след който си взехме малка иконка на Света Богородица. Има страшна сила. Във всички труди моменти, когато ми е потрябвала нейната помащ, ми е помагала. Но за да ти се помогне, трябва да се помолиш с чисто сърце и душа. Иначе не се получава.
Аз съм много щастлив човек. Щастието е в самия човек. Ако чакаш някой друг да те направи щастлив, няма да станат нещата. Всеки един трябва да се събужда с позитивно настроение и да си мисли, че ще срещне добри и усмихнати хора. Има една такава сентенция „Вчерашният ден е история, днешният е подарък, а утрешният загадка.“ Трябва да се усмихваме, да сме позитивни всеки ден. Така, че усмихвайте се, защото красотата и усмивката ще спасят света!

Публикувана на
20 Септември 2019 година