Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Повече от 20 години тормоз

Видяна: 20374 пъти

Повече от 20 години Николина Стоянова внася в жилището си, намиращо се на първия етаж на жилищен блок в Кючук Париж, пълни торби с боклуци. Камарите са до тавана във всяка една от 4-те стаи на апартамента. От него се усеща неописуема миризма, пълзят хлебарки, мишки и всякакви гадини. На този тормоз са принудени години наред да живеят 21 семейства. В същото жилище преди дни бе открит мъртъв възрастен мъж. Той е съпруг на Николина, която го оставила в купищата боклук дни наред. Стоян Стоянов е бил чисто гол и нахапан от плъхове. Камарата с отпадъци бе толкова голяма, че лекарите от Съдебна медицина не можеха да стигнат до тялото. Съседите на Стоянови споделиха, че боклуците са трупани от години, а проблемите на хората със семейството не са днес или вчера.
„От 1981 година живеем в блока. От тогава познаваме Николина, съпруга й Стоян и двете им дъщери. Жената беше домакиня, а бай Стоян майстор. Той често пиеше и оставяше съпругата си да прави каквото си поиска.
Изведнъж тя започна да трупа всевъзможни ненужни вещи, дрехи, пластмасови бутилки, хартия и прочие. Така вече 20 годни тя рови по контейнерите, събира боклуци, които качва в апартамента. Последните 5 години е най-страшно. Апартаментът се зарина до тавана. Молихме я многократно, обръщахме се към мъжа й, но нищо не се промени”, зразказва Мария Дешева, съседка на семейство Стоянови.
Една от дъщерите на Николина – Кремена често е засичана да спи на стълбището или на площадките пред входните врати на хората. Причината - домът й е бунище. Легло няма, няма баня и тоалетна, няма кухня, няма нищо. „Момичето е болно. То е с 80% дебилност. Майка й не й дава лекарствата и тя изпада в кризи. Физиологичните си нужди ги върши по стълбите, спи пред вратите ни или на стълбището. Понякога заради нея не можем да се приберем по домовете си, защото ни заплашва. През месец май не ми издържаха нервите, след като видях как майка и дъщеря уринират пред вратата на асансьора. Вдигнах скандал, Стоян излезе от апартамента и ме заплаши с убийство, защото тормозя жена му и дъщеря му. Аз съответно подадох жалба в полицията. Нищо не се случи”, продължава Мария. Тя многократно е питала съседката си, защо събира всички тези вещи. Отговорът: „Това е чеизът за дъщеря ми Кремена. За нея и бъдещия й мъж”.
Втората дъщеря на Стоянови от две години не живее в апартамента. По време на множеството скандали от съседите им, тя е поискала жилището да се почисти и да се приведе в нормален вид. Дори самоинициативно е започнала да изхвърля боклуците от една от стаите. Тогава била жестоко бита от майка си и баща си и изгонена като куче. „Василка спеше 4 дена на пейката пред блока. Без одеало, дрехи и храна. Съседите й носихме по нещо. Тогава един от комшиите й намери работа, апартамент и тя започна нов живот. ”, каза Дешева.
„Сезирахме всички институции – РЗИ, Пожарна безопасност, МВР, кметството на район „Южен”, Екология. Бяха направени проверки, но нищо. Единствено Пожарната реагира адекватно. На Стоянови бе издадено предписание. Констатирано бе, че натрупаните боклуци създават предпоставка за възникване на пожар. Те са лесно запалими и по думите на пожарникарите, ако избухне пожар в апартамента, целият блок ще изгори. Направена бе втора проверка през 2016 година и на Николина бе съставено наказателно постановление за 500 лева. Това не я притесни за миг. Продължи да внася боклуци”, сподели домоуправителят на входа – Венци Камбуров.
Хората се принудили да наемат адвокат. След консултация с юриста били свикани две общи събрание през 2018 година. На срещите всичките живущи взели решение, че съседката им трябва да бъде изведена от апартамента, а същият почистен. „Решението бе входирано в Районен съд и бе издадена заповед за извеждане за 3 години. Протоколът бе залепен за вратата й, но когато го видя, Николина демонстративно го скъса и заяви, че „не може да я пипнем”, разказа още Камбуров. В законоустановения срок семейство Стоянови направили възражение на заповедта. В момента е започнало дело в Районен съд. Етажната собственост е представлявана от двама адвокати, толкова са наети и от Николина.
Представителят на етажната собственост – адвокат Теньо Тенчев сподели, че казусът има не само правна, но и морална гледна точка. Основната цел на хората от блока не е Николина да бъде изхвърлена на улицата, а да не живеят в мръсотия и миризми, общите им части да не са обществена тоалетна и да не се притесняват за здравето на децата си. блиц

Публикувана на
20 Септември 2019 година