Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Надежда за млад пловдивчанин

Видяна: 13786 пъти

С надежди да има пълноценен и нормален живот в бъдеще 32-годишният Ивайло Тенев заминава на 17 септември т.г. за лечение в Москва. Младият пловдивчанин е диагностициран с „Множествена склероза” и вярва, че благодарение на иновативно лечение в руската столица с присаждане на стволови клетки, ще оздравее. За целта той успя да събере непосилната за него и семейството му сума от 45 000 евро за много кратък период от време.
„Благодаря на всички дарители, които ми дадоха шанс да сбъдна мечтата си и да се подложа на това лечение. Вярвам, че ще мога да променя съдбата си и да имам нормален живот”, казва с благодарност той.
Бил диагностициран преди 9 години, след като в долната част на дясното му око се появила жълта точка. Първоначално Ивайло не се притеснил много, тъй като бил добре. Все още учел в специалността „Икономика на туризма”. Обичал да спортува. Тренирал източни бойни изкуства, плуване, волейбол, фитнес. Водел много активен начин на живот и нищо не предвещавало, че ще бъде диагностициран с „Множествена склероза”. До 2014г. успявал да поддържа активността си. В онази година работел и учел в Дания, но здравето му се влошило много и се наложило да се прибере обратно в родния град.
След 2010г. отишъл първо на очен лекар, откъдето бил насочен към други специалисти. След ядрено-магнитен резонанс невролози от Пловдив му поставили диагнозата „Множествена склероза”. Иво не повярвал и отишъл в София за второ и дори трето мнение. Когато най-добрият специалист у нас потвърдил страшната диагноза, Иво взел решение да търси лечение за болестта си. Казал това на медиците, а те му казали, че лечение няма. „Те ми се смееха насреща. Професори, доценти. Смееха ми се. Да, така бяха нещата”, казва той, като таи последна надежда за лечението в Москва.
След диагностицирането и влошаването на състоянието си той подходил борбено към болестта. Отказал да се предаде. Първо се обърнал към алтернативната медицина. Посетил Индия, където се лекувал с помощта на аюрведа. Два месеца по-късно, когато се прибрал в Пловдив, състоянието му рязко се влошило. Бил на легло и не можел изобщо да стане от него. „Не в инвалидна количка. На легло бях. Но съм твърдо решен да се излекувам”, твърди младият пловдивчанин. Преди няколко месеца разбрал за германка, която се излекувала от същото заболяване в Москва. Свързал се с клиниката, откъдето преценили, че състоянието му позволява прилагането на иновативното лечение. А то, според думите на Иво, се състои от вливане на извлечени от него самия и обработени по специален начин стволови клетки. Било му обяснено, че там той ще бъде подложен на силна химиотерапия, както и че има значение по кое време на денонощието ще му бъдат извличани стволови клетки.
„Това е автоимунно заболяване на нервната система, което бавно, но сигурно води до пълно инвалидизиране. Преди диагнозата имах много мечти и водех пълноценен живот. МС ми взе всичко. Сега нямам нищо, нито една мечта дори. Просто съществувам, без да знам защо”, казва с тъга младият пловдивчанин. Той отново благодари на всички дарители, които са му дали шанса да замине за руската столица. монитор

Публикувана на
17 Септември 2019 година