Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Електрическите тротинетки по-вредни от дизеловите автобуси

Видяна: 14518 пъти

Електрическите тротинетки стават все по-популярни в големите градове по цял свят, в това число и у нас, което предизвиква много дискусии. Основната е дали те трябва да бъдат регистрирани като обичайни превозни средства и съответно хората, които ги управляват да притежават необходимия лиценз. Оказва се обаче, че проблемът с тротинетките на ток не е само с правилника за движение по пътищата.
Група учени от Университета на Северна Каролина проведоха изследване, в което доказват, че тези превозни средства са по-вредни за околната среда, отколкото е общественият надземен транспорт, ако той е напълно натоварен, информира Automedia. Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието Environmental Research Letter.
Взели под внимание изхвърлените в атмосферата вредни емисии (СО2), които са нужни за производството на електроенергия за скутерите, а също така и въздействието на материалите, използвани при тяхното производство, транспортиране и събиране (в много градове те се дават под наем и съответно се оставят на различни места, което налага тяхното прибиране от фирмата, чиято собственост са).
Оказва се, че електроенергията за тяхното зареждане е най-малкият проблем. "Най-вредни за околната среда са материалите, от които се прави транспортното средство - метал и пластмаса. Нанасят повече вреда, отколкото самото зареждане.
Друг проблем е транспортирането на скутерите до зарядните станции, които на свой ред работят на пълно натоварване по цяла нощ. Повечето тротинетки не са с напълно заредена батерия, но въпреки това се товарят на товарни автомобили, които ги карат до зарядните станции, а тези машини също отделят вредни емисии", коментира един от авторите на изследването Джеремая Джонсън.
Изследователите са направили и любопитна класация на превозните средства, в която показват какви вреди нанасят те на околната среда. Оказва се, че използването на скутер (тротинетка) за придвижване в града е по-вредно, отколкото това на пълен с пътници дизелов автобус. "Скутерите са ефективно решение на задръстванията в града, но не и на екологичните проблеми, тъй като те не оказват чак такова въздействие върху околната среда от страна на градската транспортна система, колкото се опитват да ни ги представят техните производители, както и компаниите, които ги дават под наем", е заключението на учените.
блиц

Публикувана на
16 Септември 2019 година